NOVA DROGA IZAZIVA JEZIVU SMRT Ljudima prsti pocrne i otpadaju, po 15 mrtvih na jednom ćošku
MUP

U Americi je zabeležen porast broja slučajeva predoziranja drogom koja sadrži sredstvo za umirenje konja, a koja kod onih koji je uzmu izaziva jezive simptome, pa čak i smrt. U pitanju je supstanca zvaničnog naziva ksilazin, koju na ulici zovu "trank" od reči "tranquilizer".

Koristi se za tretiranje konja jer izaziva opuštanje mišića i ima anestetičko dejstvo. Ali kada se primeni na ljudima, izaziva otvorene rane, čireve i plikove, kao i komplikacije kao što su infekcije mekog tkiva, bolesti kostiju... Koje potom dovode do amputacije prstiju na rukama i nogama.

Supstanca "trank" pronađena je u 91 odsto uzoraka heroina i fentanila širom Filadelfije, Delavera i Mičigena, a utvrđeno je da je u više od polovine smrti od opijata u regionu En Arbor pronađena u krvi žrtava. "Dejli star" prenosi da su ljudi koji su uzimali drogu sa "trankom" doživljavali jezive rane i infekcije, i da su im prsti na rukama i nogama trulili i otpadali, ili su lekari morali da ih odseku.

"Ova supstanca izaziva smrt tkiva, crno, nekrotično uništenje. I postoje dokazi da se ta promena neće pojaviti samo na mestu gde je droga ubrizgana, već može da se javi bilo gde na telu", rekao je naučnik Džozef Fridman sa Univerziteta Los Anđelesa.

Zbog tragičnog skoka broja slučajeva predoziranja, u Filadelfiji je oformljen poseban tim specijalista za otvorene rane i medicinskih sestara, koji tretira žrtve. 

"Trank" se dodaje u uličnu drogu kako bi povećao količinu, i sakrio činjenicu da osnovne supstance koju zavisnici traže više nema dovoljno. Fentanil je zabranjen od 2019. u Kini, koja je važila za glavnog proizvođača, a otada dileri droge limitirane količine "razblažuju" drugim supstancama, kao što je upravo "trank".

Lokalne vlasti Filadelfije navele su da se dogodi da u paketiću navodnog fentanila bude jedan deo te supstance, a čak 24 dela "tranka", što može da izazove i po 15 predoziranja na samo jednom ćošku u krajevima grada gde se okupljaju zavisnici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading