ZOVU JE BILJKA BESMRTNOSTI Poseduje neverovatne isceliteljske moći - ko je redovno korosti, ne pije lekove
Foto: Depositphotos

Ginseng ili Žen šen je najstarija i najpoznatija kineska biljka. Globalno je priznata kao lekovita biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini. U te svrhe koriste se razne vrste već više od 7000. godina.

Rastu na različitim mestima u svetu, i mada su neke korisnije za određene simptome sve vrste se smatraju medicinskim biljem. Imaju osobinu da deluju kao opšte sredstvo za podmlađivanje.

ZOVU JE BILJKA BESMRTNOSTI Poseduje neverovatne isceliteljske moći - ko je redovno korosti, ne pije lekove

Foto: Depositphotos

 

Ime Panaks potiče od grčke reči panacea „sve iscelitelj“ i takvim se manje ili više smatraju učinkovita dejstva žen šena. Ginseng se najčešće koristi kao sredstvo za balansiranje fizičkog funkcionisanja u zavisnosti od toga šta je telu potrebno. Tako će na primer nizak pritisak povećati, a visok sniziti.

Ginseng ili Žen Šen koren života ili kako ga još zovu čovečiji koren, jer oblikom podseća na čoveka. Žen Šen je drevna biljka čija je pradomovina Istočna Azija, Sibir i Severna Amerika.

U ljudskoj prehrani i lečenju primenjuje se više od 5000 godina. Zbog njegovih brojnih lekovitih svojstava, Kinezi ga smatraju čudotvornim, isceliteljskim lekom.

Razne vrste Žen šen-a, koje se danas mogu naći u širokoj prodaji, potiču iz Koreje, Kine, Amerike i Sibira, a sve su poreklom iz porodice Araliacea.

ZOVU JE BILJKA BESMRTNOSTI Poseduje neverovatne isceliteljske moći - ko je redovno korosti, ne pije lekove

Foto: Depositphotos

 

Prema zapisima kineske medicine, Žen šen delotvorno leči:

Impotenciju i poremećaje krvnog pritiska i to tako što snižava pritisak osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska, a povisuje onima koji imaju problema sa niskim pritiskom.

Isto tako, povoljno deluje na slabokrvnost, upalne bolesti zglobova, probavne smetnje, otklanja nesanicu, umor i cirkulacijske smetnje te sprečava hipoglikemiju (pomanjkanje šećera u krvi).

Pored navedenog, žen šen utiče na žlezde s unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlezde).

Recept za dug život:

U dve litre vode se stavi 150 grama korena žen šena i kuva se dok u šerpi ne ostane četvrtina vode. Koren se pojede, a voda popije kao čaj.

Koristi se i za smanjenje povišenog holesterola i poboljšanje pamćenja. Ženšen je prirodni tonik koji poboljšava opšte stanje organizma, ali nije istina da svi ljudi, bez obzira na pol i starosnu dob, mogu da uzimaju ovu lekovitu biljku.

Bolesnicima koji pate od visokog krvnog pritiska i bolesti srca preporučuje se da se posavetuju s lekarom o mogućoj upotrebi preparata sa ženšenom. Ne treba da ga koriste deca pre puberteta, trudnice, dojilje, oboleli od infektivnih bolesti i poremećaja koagulacije krvi.

Kao reakcija na preparate sa ženšenom mogu se javiti nesanica, mučnina, PMS, glavobolja, povišen krvni pritisak.

Oprez se savetuje i dijabetičarima jer postoji opasnost od hipoglikemije. Ako uzimate ženšen zabranjeno je jesti rotkvu i morske proizvode, a ne preporučuje se grožđe, kao ni čajevi od drugih biljaka.

Prilikom pripreme ženšena ne smeju se koristiti metalne posude.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading