ZOVE SE "UBICA SALA" Kašika dnevno ovog moćnog semena i za mesec dana 20 kilograma manje
Foto: Shutterstock

Poreklom iz Egipta, kim je začin koji se dugo gaji i koristi kao hrana i lek na Bliskom istoku, u Indiji, Kini i Mediteranu. Ovaj začin se koristi u bilo čemu, od čili začina do karija.

Verovatno ga ne koristimo svaki dan, ali nakon čitanja ovog članka sigurno ćete želeti. Kim je moćno seme koje se može koristiti za lečenje lošeg varenja, anemije, dijabetesa, zatvora i još mnogo toga.

Istočni narodi su za crni kim govorili da leči sve bolesti, osim smrti. Kim sadrži eterična ulja, više vrsti masnih kiselina i vitamina C.

Prema istraživanjima naučnika, crni kim, uspešno može da uništi ili ublaži 600 različitih bolesti i stanja. Za lečenje možete koristiti ulje, praviti čaj ili dodavati semenke kima u salate ili jela.

ZOVE SE

Foto: Shutterstock

 

Kim ima analgetička, antibakterijska, protivupalana i protivirusna svojstva. Zahvaljujući sastavu uspešno oporavlja jetru, izbacuje toksine, pospešuje rad bubrega, reguliše krvni pritisak i holesterol drži pod kontrolom.

Kim pospešuje apetit, olakšava probavu, nadutost i pomaže kod grčeva u stomaku. Dokazano je pozitivno dejstvo kod dijabetesa i sižavanja šećera u krvi.

Zabeleženo je i pozitivno dejstvo kod pacijenata obolelih od raka. Zbog snažnog antioksidativnog delovanja na imunitet posebno je delotvoran kod osoba koje primaju hemioterapiju jer ubrzava oporavak između tretmana hemoterapije i pojačava njeno dejstvo.

Crni kim takođe ima snažan efekat na obnavljanje tkiva pluća, čišćenje respiratornog trakta, poboljšanje pulmonarnih funkcija.

Takođe, ovaj začin vam može pomoći da izgubite težinu. Studija na Univerzitetu medicinskih nauka Shahid Sadoughi u Iranu ispitala je 88 gojaznih žena koje su učestvovale u eksperimentu gubitka težine.

Žene su podeljene u dve grupe koje su pratile ovaj program. Međutim, jedna grupa je jela jogurt sa tri grama kima svakog dana, dok su ostale jele običan jogurt.

ZOVE SE

Foto: Shutterstock

 

Grupa koja je jela jogurt i kim izgubili su u prosjeku 50 odsto više težine od grupe koja je jela običan jogurt.

Kim pospešuje mršavljenje jer povećava brzinu metabolizma.

Čaj od kumina:

Pripremite se šolju toplog i umirujućeg čaja od kima, kuvanjem supene kašike semena u vodi. Neka se krčka oko 8-10 minuta i čaj je spreman.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading