ORGANIZMU DAJU SNAGU I VITALNOST Četiri moćna leka vekovima koriste dugovečni ljudi
Foto: Youtube/Printscreen

Od postanka čoveka biljke su bile na prvom mestu kao lek ali i kao moćno sredstvo prevencije. U kineskoj tradicionalnoj medicini dobro zdravlje, a samim tim i dugovečnost povezuju se sa harmonijom, ravnotežom između jina i janga. Jedan od načina da se to postigne je korišćenjem biljaka.

Evo koje biljke su posebno cenjene na istoku:

1. Žen šen

Takođe poznat kao "kralj biljaka", žen šen je supstanca koja pomaže telu da se lakše izbori sa stresom, povećava izdržljivost, održava balans u organizmu, a pomaže i u sprečavanju procesa starenja. Ima i antiinflamatorno dejstvo i na taj način sprečava razvoj hroničnih bolesti koje mogu uticati na dugovečnost. Takođe, smatra se da poboljšava moždane funkcije. Žen šen se može koristiti u obliku soka i čaja, kao i putem suplemenata.

2. Huang či

Takođe se naziva astragalus, ova biljka je veoma moćna zaštita imunološkog sistema. U Kini se tradicionalno koristi i kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih bolesti i poremećaja, uključujući dijabetes, srčanu disfunkciju i probleme s bubrezima. Osušeni koren astragalusa može se dodati u supe ili čorbe.

3. Ling ži

Ova gljiva naziva se još i reiši i vekovima se koristi na istoku, pre svega u Kini i Japanu. U prevodu, naziv ove gljive znači besmrtnost. Prema istraživanjima, ima brojna lekovita i terapeutska svojstva koja utiču na dugovečnost. Povećava energiju i vitalnost, smanjuje nivo šećera u krvi, popravlja pamćenje a dobra je i za jačanje imuniteta. Dodajte prah ling ži u šolju vrele vode i pijte kao čaj.

4. Godži bobice

Poreklom sa severozapada Kine, sušene godži bobice imaju bezbroj zdravstvenih prednosti. Između ostalih, moćno su sredostvo u borbi protiv starenja i za jačanje imuniteta. Njegova moćna antioksidativna svojstva pomažu u eliminaciji slobodnih radikala, a bore se i protiv upala. Takođe, imaju velku ulogu u jačanju imuniteta organizma. Sadrže visok nivo kalcijuma i vitamina B, što preventivno deluje protiv Alchajmerove bolesti. Godži bobice mogu se jesti sirove ili sušene. Od sušenih možete skuvati čaj ili ih staviti u musli, smuti...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading