ZOVU JE ZAČINOM DUGOVEČNOSTI Kurkuma je toliko moćna da potpuno oporavlja organizam, ali samo ako se ovako koristi
Foto: Pixbay

Kurkuma je moćna antiinflamatorna (protivupalna)  biljka koja se vekovima koristi za lečenje različitih bolesti. Ovaj koren, koji je rođak đumbira, poreklom je iz jugoistočne Azije i ponekad se naziva i "indijski šafran" zbog svoje prelepe zlatne boje. Takođe kari u prahu daje žuti pigment.

Aktivno jedinjenje kurkume, kurkumin, opsežno je proučavan zbog njegovog velikog potencijala u borbi protiv bolesti i preventivnih zdravstvenih blagodati. Mnoge od ovih studija usredsređene su na vrlo koncentrisane preparate kurkume, bilo u obliku praha, tablete ili ekstrakta i namenjene su terapijskom doziranju. Ipak, konzumiranje kurkume kao dela vaše svakodnevne dijete može biti najbolji način za uživanje u benefitima. 

Kako koristiti kurkumu za poboljšanje zdravlja?

Kurkuma je mnogo više od običnog začina. Svaki dom bi trebao da je ima u svojoj kuhinji, a evo i zašto je to tako. Kurkuma je „zlatni začin“.

Moćno je oružje protiv upale

Upala je osnovni uzrok mnogih zdravstvenih stanja poput metaboličkog sindroma, bolesti srca, pa čak i raka. Pored toga, pokazalo se da upala takođe igra ulogu u padu kognitivnih sposobnosti. Kurkuma sprečava proizvodnju proupalnih gena, blokirajući put upalnog odgovora. Efekat moćnih antiinflamatornih svojstava kurkume pruža zaštitu.

Koristite kurkumu u prelivu za salatu ili na bilo koji drugi način. Možete pomešati miso pastu, tahini, jabukovo sirće i kurkumu. Dobićete jednostavan, ukusan i moćan preliv. 

ZOVU JE ZAČINOM DUGOVEČNOSTI Kurkuma je toliko moćna da potpuno oporavlja organizam, ali samo ako se ovako koristi

Shuterstoock

 

Ubija slobodne radikale

Pokazalo se da kurkuma povećava antioksidativni kapacitet i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Ovo je posebno dobro za imuni sistem, funkciju mozga i ono što stoji iza tih tvrdnji o raku.

Takođe je pokazano da pojačava prirodni antioksidativni kapacitet tela, jačajući vaš odbrambeni sistem. Antioksidativna svojstva kurkume takođe pogoduju našem izgledu štiteći kožu od oštećenja slobodnim radikalima poput zagađivača okoline. Dodajte kašičicu kurkume svom omiljenom zelenom soku ili smutiju za povećanje količine antioksidanata.

Pomaže u jačanju imunološkog sistema

Kurkumina antiinflamatorna, antioksidativna i antimikrobna svojstva čine je moćnom namirnicom za unapređenje zdravlja. Iako se kurkumin ne apsorbuje toliko dobro u krvotok, konzumiranje sa crnim biberom pojačava apsorpciju zahvaljujući supstanci u biberu zvanoj piperin. Jedan od najboljih drevnih ajurvedskih lekova je čaj za borbu protiv prehlade sa đumbirom i crnim biberom. Dodajte jednu kašičicu kurkume u 2-3dl vode i pustite da proključa. Skinite vodu sa vatre i dodajte po četvrtinu kašičice mlevenog đumbira i crnog bibera. Ovo možete da napravite i u zlatnom mleku koristeći kokosovo mleko umesto vode. S obzirom da je kurkumin rastvorljiv u mastima, konzumiranje sa hranom ili pićem koje sadrže masti pomaže vam da ga efikasnije apsorbujete.

ZOVU JE ZAČINOM DUGOVEČNOSTI Kurkuma je toliko moćna da potpuno oporavlja organizam, ali samo ako se ovako koristi

Foto: Pixbay

 

Ublažava bol u zglobovima

Protivupalne prednosti kurkumina mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima. Studije su zapravo pokazale obećavajuće rezultate u sposobnosti kurkume i kurkumina da regulišu bol i upalu povezanih sa artritisom. Takođe može biti korisno i za sportiste koji žele da ublaže bol.

Možete pripremiti i sami jednu savršenu poslasticu prepunu antiinflamatornih, umirujućih sastojaka. Najbolja kombinacija su smrznute šumske borovnice, pečena ili kuvana cvekla (prebogata antioksidantima) i kurkuma. Ako to želite da napravite kao obrok, dodajte u sve još i biljne proteine.

Može pomoći u lečenju i prevenciji raka

Kurkuma i kurkumin su opsežno proučavani zbog njihove uloge u besplatnom lečenju raka i prevenciji ćelija karcinoma, uz mnoga obećavajuća otkrića u studijama na životinjama i ljudima. Kurkumu najbolje dodajte jelima koja su na biljnoj bazi i koja sadrže namirnice koje se bore protiv raka. Pomešajte kurkumu, đumbir, cimet, karanfilić, kim i crni biber sa maslinovim uljem i prelijte leblebije. Pecite na 180 ° C dok ne postanu hrskave (oko 20 minuta) i uživajte u grickanju. Možete ih dodati i u salatu.

ZOVU JE ZAČINOM DUGOVEČNOSTI Kurkuma je toliko moćna da potpuno oporavlja organizam, ali samo ako se ovako koristi

Foto: Shutterstock

 

Štiti vaše srce

Pokazano je da kurkumin i kurkuma štite vaše srce na brojne načine poput poboljšanja funkcije endotela i smanjenja upale i oštećenja izazvana slobodnim radikalima. Iskoristite blagodati kurkume dodavanjem u jela od celog zrna žitarica bogatog vlaknima poput smeđeg pirinča, kinoe ili ječma.

Pomaže u izlečenju creva

Iako kurkumu često povezujemo sa začinjenom hranom poput karija, ona se zapravo koristi za lečenje zapaljenskih stanja creva poput kolitisa i sindroma iritabilnog creva. Dodajte kurkumu u domaću čorbu od pilećih kostiju. Kurkuma je takođe hrana koja se koristi u FODMAP dijeti, pa je bezbedna za upotrebu ako ste na istoj. Dobro se uklapa i sa pireom bundeve. 

Podiže raspoloženje

Pokazalo se da  kurkuma ima potencijalnu upotrebu u lečenju depresije smanjenjem štetnih promena na mozgu koje se javljaju u depresiji. Takođe je proučavana zbog njenog potencijala da poveća nivo neurotransmitera koji regulišu raspoloženje poput serotonina i dopamina.

Budući da je triptofan preteča serotonina, unos dovoljne količine ove aminokiseline takođe može pomoći u održavanju stabilnog raspoloženja. Iako se uglavnom nalazi u životinjskim proteinima, ovas je odličan izvor na biljnoj bazi. U to umešajte kombinaciju začina kao što su kurkuma, đumbir, crni biber, paprika i beli luk u prahu. Dodajte jaje i povrće i dobili ste sjajan i hranljiv obrok.

Sprečava neurodegenerativne bolesti

Budući da kurkumin prelazi krvno-moždanu barijeru, istraživanje pokazuje da mozak takođe može imati koristi od tih antiinflamatornih, antioksidativnih blagodati i sprečiti stanja poput Alchajmerove bolesti. Koristite kurkumu u višenamenskoj mešavini začina za ribu ili pomešajte s maslinovim uljem i prelijte preko i prepečenih oraha, još jedne namirnice koja štiti mozak od starenja.

Poboljšava kognitivne funkcije dugoročno

Kurkumin je proučavan zbog njegovog potencijala za jačanje zdravlja mozga povećanjem i podržavanjem zdravog nivoa hormona koji se naziva neurotrofični faktor a koji igra ključnu ulogu u dugotrajnoj kognitivnoj funkciji. Kurkuma se odlično slaže sa jajima, još jednom hranom za mozak. Dodajte je obavezno u omlet ili kajganu s povrćem.

Koliko kurkume treba da unesemo?

Ako ne želite da ovaj „zlatni začin“ uvedete u svoju ishranu i obroke, takođe su dostupni i razni dodaci koji sadrže ekstrakt kurkume. Generalno, kurkuma u ​​prahu je oko 3 procenta kurkumina, a ekstrakti oko 95 procenata kurkumina. Iako se većina kliničkih studija bavi ekstraktima kurkume, konzumiranje ½ kašičice do 1 kašičice ili oko 2,5 do 5 grama kurkume u prahu sa hranom dnevno povezano je sa zdravstvenim prednostima. Ali čak i manje količine  mogu takođe doneti veliku korist. Zato je obavezno uzimajte u bilo kom obliku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading