EVO ZA ŠTA JE SVE DOBAR BROKOLI Jača kosti, čuva srce i štiti od zapaljenja
Foto: Shutterstock

Znate da je brokoli dobar za vas, ali možda ne znate koliko! To je verovatno jedna od najzdravijih namirnica i prva koja vam padne na pamet kada pomislite na zdravu ishranu, a opet, ne jedete je dovoljno.

Možda vredi da pročitate zašto je ova namirnica tako zdrava i važna, kako biste počeli češće da je jedete.

Puno nutrijenata

Jedna šolja sirovog brokolija sadrži samo 25 kalorija, manje od pet grama ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima nekoliko grama proteina. Ali, brokoli je pun nutrijenata - u samo jednoj šolji kuvanog brokolija nalazi se 250 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K, koji je važan za optimalnu gustinu krvi i zdravle kostiju.

U istoj porciji nalazi se i 135 odsto dnevnih potreba vitamina C, više od 50 odsto dnevne doze hroma, minerala koji je važan za metabolizam i regulaciju nivoa šećera u krvi, kao i više od 40 odsto dnevne doze folata, vitamina koji je važan za pamćenje i raspoloženje.

Ako pojedete šolju kuvanog brokolija, unećete i deset odsto dnevne potrebe vitamina A, B6, B2 i E, kao i fosfora, mangana, kalijuma, i najmaje pet odsto magnezijuma, cinka, gvožđa, kalcijuma...

Ovo veoma zdravo povrće sadrži i omega-3 masne kiseline, koje imaju antizapaljensko dejstvo i poboljšavaju cirkulaciju.

Visok sadržaj vlakana

To što se u šolji svežeg brokolija nalazi dva-tri grama vlakana jako je važno za varenje i creva jer vlakna podstiču razmnožavanje dobrih bakterija koji štite od zapaljenja, a važne su i za imunitet i raspoloženje.

Štiti zdravlje srca

Srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti, a brokoli štiti ovaj organ tako što smanjuje oštećenja arterija koja dovode do toga da se arterije stvrdnu, a čime se povećava rizik od moždanog udara i infarkta.

Štiti mozak

Neki nutrijenti koji se nalaze u ovom povrću štite zdravlje mozga i njegova tkiva, a štite od opadanja moždanih funkcija koje dolaze s godinama.

Jača kosti

Brokoli je po tom pitanju jedinstven jer sadrži mnoštvo nutrijenata važnih za jačinu i gustinu kostiju – vitamin K, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink, vitamine A, B i C.

Štiti od zapaljenja

Ne samo što štiti od ubrzanog starenja, antizapaljenska svojstva brokolija povezuju se i sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti.

Prirodni detoks

Istraživanja pokazuju da sastojci ovog povrća pomažu u deaktivaciji potencijalno štetnih hemikalija u telu, a pomažu i u njihovom bržem izbacivanju iz tela.

Dejstvo antioskidanta

Brokoli sadrži antioksidante koji štite kožu od posledica UV zračenja. Lutein i zeaksantin u ovom povrću štite i oči i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije, što su dva najčešća problema sa očima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading