Uradite detoks organizma: Ako ste preležali koronu, očistite pluća i jetru pomoću ovih namirnica
Foto: Shutterstock

Đumbir

Bogat je vitaminima C i B, magnezijumom, bakrom, manganom i drugim mineralima. Zahvaljujući visokim koncentracijama gingerola, ovaj egzotični začin doprinosi detoksikaciji organizma. Njegovi probavni enzimi pomažu u uklanjanju nakupljenih toksina u jetri.  Takođe, dokazano je da đumbir povoljno deluje na razna oštećenja jetre posebno na „masnu jetru“, jer smanjuje otpornost na insulin i može da spreči upalu.

Đumbir takođe stimuliše probavu i cirkulaciju krvi, a sami tim doprinosi i detoksu organizma.  Đumbir ima pozitivan učinak i na pluća jer eliminiše polutante iz vazduha koji dospeju u plućne kanale.

Kurkuma 

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno,protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikancerogeno. delovanje. Kurkuma podstiče proizvodnju žuči u jetri, čime pomaže u probavi i olakšava razgradnju masnoća u organizmu. Kod osoba koje pate od masne jetre kurkuma smanjuje upalno stanje jetrenih ćelija. 

Studije su pokazale da kurkumin pomaže u uklanjanju pritiska iz pluća koji je nastao kao rezultat dugogodišnjeg pušenja, smanjujući na taj način rizik od raka pluća. Osim toga, dokazano je da da kombinovana sa karfiolom sprečava rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih ćelija, sprečava karcinom dojke i melanom,smanjuje rizik od leukemije u dečjoj dobi i smatra se prirodnim čistačem jetre.

Beli luk

Zahvaljujući bogatstvu sumpora, alicina i selena, beli luk podstiče proizvodnju važnih jetrenih enzima koji doprinose eliminaciji toksina iz organizma. Ova namirnica deluje i protivupalno, pa pomaže kod astme, a ujedno smanjuje rizik od pojave raka pluća.  

Osim toga, upotreba belog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL – loš holesterol, smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba, smanjuje povećan krvni pritisak. Utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading