ISPRAVKA  Zamrznuti limun nije moćan lek protiv dijabetesa, tumora i gojaznosti
Shuterstoock

Na domaćim portalima, uključujući i Alo!, već godinama se piše o tome da je limun voće koje je navodno moćan lek protiv svih bolesti, kao što su rak, dijabetes, gojaznost itd, ali to se nakon analize portala raskrinkavanje.ba ispostavilo kao netačna informacija i kao pseudonauka.

Iako se u našem prvobitnom naslovu, ali i tekstu, spominju efekti zamrznutog limuna kod gojaznosti i dijabetesa, sam članak ne sadrži nikakve naučne tvrdnje o ovome.

Da li limun leči i prevenira rak?

Kako je navedeno na stranici Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine, američke neprofitne organizacije, nada da bi limun mogao pomoći u liječenju raka uglavnom se zasniva na molekulu zvanom limonen. Isti izvor navodi i da nije dokazano da ovo voće sprečava ili liječi rak kod ljudi.

Na stranici koju vodi Univerzitet za medicinske nauke u Arkanzasu (UAMS) navodi se da postoji zrno istine u mitu da limun liječi tumore, no da je značajno preuveličan potencijal limuna u borbi protiv ove bolesti.

Da li limun leči i prevenira dijabetes?

Iako se ova činjenica ne spominje u našem tekstu, ona se ipak nalazi u našem prvobitnom naslovu, čija sadržina formulacije upućuju na zaključak da limun leči dijabetes. Ipak, lek za ovu bolest ne postoji – ni za dijabetes tip 1, ni za dijabetes tip 2. Kako navodi Web MD, promjene životnih navika mogu u nekim slučajevima dovesti do remisije u slučaju dijabetesa tip 2. 

Ni jedne studje koje je raskrinkavanje pomenulo u svojoj analizi ne potvrđuje da limun leči dijabetes.

Da li limun pomaže kod gojaznosti?

Kao i prethodna tvrdnja i ova činjenica se ne spominje u našem tekstu, ali se ona ipak nalazi u našem prvobitnom naslovu, čija sadržina formulacije upućuju na zaključak da limun pomaže kod gojaznosti.

Limun se često navodi u kontekstu različitih dijeta koje navodno dovode do smanjenja težine, ali i ovde nedostaju čvrsti dokazi za tvrdnje da limun može uticati na smanjenje gojaznosti, što su sugerisale i neke studije na koje je uputilo raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Samo konzumiranje limuna, bez promjene ishrane i životnih navika, svakako neće donijeti rezultate kakvi se obećavalo u našem prvobitnom naslovu.

Nakon analize portala raskrinkavanje.ba prvobitne tvrdnje iz teksta i naslova koja su upućivale na to da zamrznuti limun leči rak i dijabetes, kao i da pomaže kod gojaznosti su izbrisane i unete su tačne informacije. 

Izvinjavamo se našim čitaocima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading