SAČUVAJTE ZDRAVLJE TOKOM ZIME NA PRIRODAN NAČIN Isprobajte kakao sa rogačem i mleko sa kurkumom
Foto: Pixbay

Predlažemo nekoliko ukusnih napitaka od sastojaka koje možda ne koristite na ovaj način, a koji će vam ojačati imunitet.

Rogač

Lekovita svojstva ove mediteranske biljke pomažu kod mnogih oboljenja. Rogač sadrži gvožđe, magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum. Bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E, a reč je o antioksidansu koji se koristi i za lečenje dijareje, probavnih smetnji i gorušice.

Istraživanja su pokazala da ova biljka utiče na poboljšanje nivoa lipida kod osoba sa prekomernom telesnom težinom. Koristi se u dijetetskoj ishrani i kao odlična zamena za čokoladu.

Iako ima drugačiji ukus od čokolade i dve trećine manje kalorija, mnogo je zdraviji, pa se preporučuje obolelima od dijabetesa kao pomoćna terapija. Odličan je protiv migrene, nervoze i drugih problema.

Napitak sa rogačem

Sastojci:

četiri supene kašike rogača u prahu
1 dl slatke pavlake
1 dl mleka
kašičica cimeta
kašičica meda
Sve sastojke pomešajte i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Kad se rogač istopi, sklonite sa vatre i poslužite dok je još toplo.

Kurkuma

Kurkuma je već nekoliko godina vrlo popularan začin, ne samo zbog široke primene u kulinarstvu, već i zbog brojnih zdravstvenih benefita.

Poznato je da kurkuma blagotvorno utiče na organizam, te da je jedan od najjačih prirodnih antiupalnih sastojaka.

Kurkuma se često dodaje različitim specijalitetima u kombinaciji s drugim začinima i namirnicama. Jedna od najpopularnijih mešavina za imunitet je "zlatno mleko", za koje kažu da štiti od prehlade, ubrzava detokscikaciju organizma, ali pomaže i pri mršavljenju. Ovaj napitak, naime, sprečava napade gladi i podstiče probavu, pa je velika verovatnoća da ćete i smršati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading