Zimnica nije samo ukusna: Kiseli kupus je izuzetno koristan za zdravlje
Foto: Pixabay

U Srbiji su domaćice uveliko počele da kisele kupus za zimu, a osim što se od ove namirnice spremaju najpopularnija domaća jela koji svi vole, dobra vest je i da je izuzetno korisna za zdravlje.

U procesu fermentacije, bakterije pretvaraju šećere u kupusu u mlečnu kiselinu. I upravo ovaj proces čini kiseli kupus neverovatno korisnim za dijabetičare, jer pomaže u kontroli nivoa glukoze. Zapravo, sama mlečna kiselina je veoma korisna za zdravlje – smanjuje razvoj štetnih mikroorganizama u crevima, a takođe ubrzava apsorpciju hranljivih materija i eliminaciju toksina.

Stručnjaci savetuju da u svoju ishranu uvrstite kiseli kupus jer je njegovo pozitivno dejstvo na zdravlje višestruko – jača krvne sudove i smanjuje novo „lošeg“ holesterola. Svako ko ima problema sa masnoćima u krvi zna koliko je opasno ako se u krvnim sudovima formiraju naslage holesterola – rizik od pojave moždanog udara se višestruko uvećava.

Zanimljivo je da kiseli kupus sadrži mnogo različitih vitamina – A, C, kao i minerala – kalcijum, mangan, kalijum. Organske kiseline u kiselom kupusu smanjuju dejstvo slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. A njegovop glavno svojstvo, koje je zapravo najvažnije u ovom jesenje-zimskom periodu, jeste što jača imunitet. Nutricionisti i lekari kažu da je njegovo dejstvo na odbrambeni sistem organizma toliko snažan, da čak ne preporučuju upotrebu suplemenata u ove svrhe.

Ipak, postoji i loša strana ove supernamirnice. Budući da pojačano izaziva gasove, ne preporučuje se osobama sa gastritisom, čirevima i drugim bolestima kod kojih se nepotrebno povećava kiselost digestivnih sokova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading