NA VRATU SE KRIJU PRVI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI: Ovo su znaci koji mogu ukazati na početak dijabetesa!
Foto: Shutterstock

Iako dijabetes tipa 2 ima niz uobičajenih simptoma, postoje i neki manje poznati signali koji mogu da ukazuju na bolest. Jedan od njih su promene na koži u predelu vrata.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), tamnija područja kože na delu vrata mogu da budu rani znak upozorenja na preveliku koncetraciju insulina u krvi. Ove "fleke" su takođe često malo grube na dodir, a najviše se javljaju u pregibima vrata. Medicinski naziv za ovo stanje kože je "acanthuses nigricans", odnosno akantoza.

Endokrinolozi upozoravaju da ove promene ukazuju na preddijabetično stanje, odnosno na insulinsku rezistenciju. Znaci akantoze takođe mogu da se jave na preponama i pazuhu. Po mišljenju stručnjaka, ove promene kože najčešće su povezane sa dijabetesom tipa 2 i često se javljaju kod ljudi tamnijeg tena. Ako primetite takvu promenu na koži, savet je da se obavezno javite lekaru kako bi procenio stanje i dao preciznu dijagnozu.

O dijabetesu tipa 2

Dijabetes tipa 2 je doživotno stanje koje utiče na svakodnevni život obolelog, a najčešće su pacijenti primorani da promene ishranu, uzimaju lekove i redovno idu na preglede.

"Ova bolest je uzrokovana problemima sa insulinom, prekomernom težinom, neaktivnošću ili porodičnom istorijom dijabetesa tipa 2", ističu stručnjaci iz AAD.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", Srbija sa oko 750.000 osoba sa dijabetesom spada u grupu zemalja sa visokom stopom obolelih. U proseku svaka deseta osoba u svetu boluje od dijabetesa, a u Srbiji čak svaka osma. Pritom, trećina njih nije svesna svoje bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading