SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI OD KOJE PATI NAJVIŠE SRBA: Spas je u ovom vitaminu
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nutrijent koji je neophodan našem telu, posebno u jesen kako bi nam podigao imuni sistem i zaštitio nas od bolesti, jeste vitamin C.

Svi znaju da citrusi, paprike i kivi obiluju ovom hranljivom materijom, koja može da se uzima i kroz suplemente, a znate li koliko je vitamin C koristan?

Štiti od visokog šećera u krvi

Jedno istraživanje je otkrilo da redovan unos suplemenata vitamina C (1000 mg) reguliše nivo šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Takođe je utvrđeno da vitamin C snižava nivo glukoze u krvi natašte kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. To je bio slučaj sa nivoom glukoze u krvi nakon obroka.

Poboljšava zdravlje srca

Prema jednoj američkoj studiji, veća koncetracija vitamina C u krvnoj plazmi može biti povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja. Klinička ispitivanja su pokazala da su četiri nedelje suplementacije vitaminom C u dozi od 500 mg ili više drastično smanjile nivo LDL, odnosno "lošeg" holesterola.

Hrana koja sadrži najviše vitamina C:

agrumi (narandže, limuni, grejpfruti)
kivi
bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline, kupine)
brokoli, prokelj, karfiol
zelena i crvena paprika
spanać, kupus, repa

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading