Joga kao spas: Zaboravite na stres, anksioznost i bolove u leđima
Foto: Freepik

JOGA ZA UKLJANJANJE BOLA U LEĐIMA

Malasana, ili poza venca, jedna je od joga asana koja ima složen efekat na telo. Pomaže u ublažavanju stresa, dobijanju snage i osveženju. Ako redovno radite asanu, takođe se možete osloboditi bolova u leđima, istegnuti kičmu, zategnuti trbušne mišiće i smršati.

Ova poza, kao i druge asane, daje osećaj smirenosti, samopouzdanja i opuštenosti, pa je preporučljivo izvoditi je u stresnim situacijama. Redovnim izvođenjem malasana čoveku prestaju da smetaju manji problemi, on postaje smireniji i uravnoteženiji.

Malasana takođe pomaže da okrepi i osveži mozak. Ova asana je dobra za žene, jer pomaže u otklanjanju menstrualnih nepravilnosti i uspostavljanju ciklusa. Malasana se dobro nosi sa svim starosnim promenama u telu: prekomernom težinom i masnim naslagama u donjem delu stomaka.

Pored toga, poza venca vam omogućava da se rešite artritičnog bola u leđima i zglobovima, ojačate kičmu i osetite lakoću. I sve to zahvaljujući jednoj vežbi. Pa, shvatimo kako to ispravno uraditi.

Stojte uspravno sa stopalima u širini kukova. Zatim, napravite duboko savijanje napred, okrećući stopala prstima. Zatim počnite polako da čučite, savijajući kolena. Zadnjica je što je moguće niža do poda, a pete se ne odvajaju od tla.

U ovom slučaju, kolena treba širiti. U idealnom slučaju, trebali bi biti u ravni s nožnim prstima. Ispružite ruke napred, a zatim pritisnite laktove na unutrašnje strane kolena i sastavite dlanove. Leđa ravna. Dišite duboko i ravnomerno.

Važno je da se osećate dobro u svom telu. Počnite da pritiskate laktove na kolena i oduprite se kolenima. Izvucite grudni koš od pupka. Držite asanu 5-10 ciklusa disanja. Nakon što ste oslobodili ruke, podignite telo i odmorite se.

Ako ne možete da držite pete na podu, stavite smotani peškir pod noge. Ne bi trebalo da osećate napetost, sve bi trebalo da bude lako i bez naprezanja. Nakon prihvatanja početne pozicije, pokušajte da se spuštate sa svakim udisajem.

U ovom videu možete saznati još više o malasanu i videti kako se pravilno izvodi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading