PROMENA VREMENA PODSTIČE DEPRESIJU : Psiholog objasnio zašto je "u redu, ne biti u redu"
Foto: printscreen/tvprva

"OK je ostati u krevetu duže, nemati snage, svima dolaze takvi dani ili čitavi periodi. U redu je da nismo u redu"!, kaže psiholog i psihoterapeut Goran Tomin govoreći o uticaju promene vremena na osobe koje već imaju psihičke probleme, ili one koji će ih tek osetiti zbog meteoropatije.

Doktorka opšte prakse prethodno je ispričala kako se meteoropate dele na dve vrste, a Tomin je kazao da nije neuobičajeno da u maju osetimo tegobe.

"Ko ima problem, imaće ga još više, migrene su postale vrlo aktuelne i nepodnošljive, povezuju ih i sami pacijenti s vremenskim promenama. Meteorolozi kažu da je maj tipičan zapravo, često smo imali razočaranje da nam pada kiša za Prvi maj, to se dešava. Nedostatak Sunca je ono što utiče na raspoloženje, zato je u skandinavskim zemljama rasprostranjena depresija, dok u tropskim zemljama nije", rekao je on za tv Prva.

Kada su u pitanju simptomi, boleće nas glava ali ćemo se i osećati umornije.

"Depresija donosi i pad energije, toj osobi je već teško da ustane, da obavi svakodnevne aktivnosti, a kamoli kada ne vidi Sunce. To je i metaforično, njima jeste posebno teško, a proleće je period kada su psihijatrijska oboljenja u pogoršanju, to je važno pomenuti. Bilo koja nagla promena vremena pogoršava ta stanja, ali moramo ponoviti, to su osobe kojima već nije dobro i njima će biti još gore", rekao je on.

Kako se izboriti?

"Ja obično kažem, ako vam dođe dan da vam nije ni do čega, to je potpuno OK. Shvatili smo da je normalno da reagujemo, da nije sve do nas i da nije u nama nešto pogrešno. OK je ostati u krevetu duže, nemati snage, svima dolaze takvi dani ili čitavi periodi. U redu je da nismo u redu", rekao je on.

Pomoć stručnjaka treba potražiti onda kada naše funkcionisanje na svim poljima, porodičnom, poslovnom, prijateljskom i ljubavnom, strada. Kada ne možemo više sami i ne možemo da izađemo na kraj.

"Okružite se pozitivnom energijom, pozitivnim ljudima, pozitivnim vestima ako ih ima", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading