POSLUŠAJTE SAVETE STRUČNJAKA: Kako do zdravih i jakih noktiju?
Foto: Shutterstock

Pošto su vaši nokti vidljivi, lakše ćete videti kada se problem pojavi - što znači da možete rano da ga tretirate, kaže Dana Stern, dermatolog i specijalista za negu noktiju u Njujorku. Ovo su saveti dermatologa  za prevenciju ili ukoliko su nokti već oštećeni:

Održavajte ruke veoma čistim

Nakon što operete ruke, uverite se da su nokti potpuno bez prljavštine tako što ćete prvo ukloniti sve tragove laka sredstvom za uklanjanje bez acetona, koje neće isušiti nokte. Nanesite sapun na čistu četkicu za zube, a zatim nežno istrljajte nokte i okolnu kožu da biste uklonili prljavštinu i piling bilo koju mrtvu kožu bez oštrih hemikalija koje suše, savetuje Ava Šamban, dermatolog iz Los Anđelesa.

Redovno kratite nokte

Dosledno podrezivanje je jednako važno za vaše nokte kao i za vašu kosu, kaže dr Pristovski, i čini nokte manje sklonim krzanju i lomljenju. Zato pokušajte da ih ošišate svake dve nedelje, prilagođavajući učestalost po potrebi kada vidite kako vaši nokti reaguju.

Dajte prioritet zdravlju noktiju u odnosu na dužinu

Dugi nokti su elegantni, ali ako ste neko ko se mučio sa zaglavcima ili lomljenjem, dr Šamban preporučuje da nokte držite kratkim — barem u određenom vremenskom periodu dok im dozvoljavate da ojačaju. Kraći stil sa zaobljenim ivicama izgleda uredno i lakše se održava. Najbitnije je da su svi nokti istog oblika.

Uvek držite turpiju za nokte pri ruci

Ako vaš posao ili trening izlažu vaše nokte potencijalnom oštećenju, dr Pristovski savetuje da držite turpiju za nokte pri ruci za poliranje na licu mesta bilo kakvih grubih ivica. Za najglatkiju završnu obradu, radite u jednom pravcu. Umesto emori daske, koja može prouzrokovati ljuštenje i zaglavljivanje noktiju, probajte staklenu (koja se naziva i kristalna) turpija za nokte. „Staklena turpija će stvoriti ravnu ivicu nokta i može se koristiti na najslabijim, krhkim i oštećenim noktima“, kaže dr Stern.

Redovno hidrirajte ruke i nokte

Negujete lice pre spavanja, pa uradite isto sa noktima. Stručnjak za nokte iz Njujorka Holi Falkone voli da koristi mešavinu ulja badema i avokada kako bi zanoktice i nokte održala negovanim, ali svako ulje ili hidratantna krema bogata hranljivim materijama će to učiniti. U krajnjoj liniji, možete čak koristiti i malo balzama za usne. 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading