GDE JE ON TU JE I SREĆA Litar ulja ovog cveta košta kao stan, a možete ga napraviti sami
Foto: Shutterstock

Jasmin se smatra jednom od najlepših biljaka, pored toga što ima višestruka lekovita i kozmetička svojstva. Infuzija jasmina pomaže nam u borbi protiv nesanice i smirivanja anksioznosti, a takođe je i odličan prirodni diuretik. Njegovo ulje je idealno za sprečavanje gubitka i kovrdžanja kose. 

Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju jednim od najvrednijih i svakako najskupljih eteričnih ulja.  Kada su već ostarelog Nikola Makijavelija pitali da li bi želeo da se vrati u svoju voljenu Firencu, on je odgovorio:

"Samo bih voleo da još jednom prođe pored mene jedna od sestara Guči, jer za njihov miris vredi živeti". Taj miris za koji vredi živeti bio je jasmin. Mirisni žbun tamnozelenog lišća i jarko belih cvetova, hiljadama godina pleni i pleni maštu ljudi od dalekog Orijenta do Mediterana.

Njegova domovina su Egipat, daleka Kina i Indija. Danas se gaji u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gde su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Šanel.

Gde je on, tu je sreća 

Jasmin ima sposobnost da ukloni mračna raspoloženja i oslobodi podsvesne želje. Ovo je ulje optimizma, životne radosti i euforije. Ako osetite miris jasmina iz vaše mirisne lampe za isparavanje, vi i vaši prijatelji ćete se osećati samopouzdano i raspoloženi za druženje.

Stručnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin pretvara sivi dan u karneval. Iako ove tvrdnje mnogima deluju pomalo sumanuto, svi znamo da miris, baš kao i muzika, može da nas oraspoloži i učini da se osećamo zadovoljno i samopouzdano.

Cveće se bere samo dva dana u godini u vremenskom intervalu od 4.15 do 7.30 časova. Veruje se da je u tom trenutku energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći. Ono što se tada sakupi predstavlja celokupnu godišnju žetvu iz koje se posebnom tehnikom enflera dobija skupo apsolutno ulje.

Stakleni okviri su podmazani i posuti cvećem, koje se menja dok podloga ne bude zasićena mirisom. Nakon toga se posebnim rastvaračem uklanja mast i dobija se čisto eterično ulje jasmina, koje košta oko 60.000 dolara po litru. Ta ogromna cena, za koju možete kupiti stan u centru grada ili skupi sportski automobil, učinila je jasmin statusnim simbolom, sinonimom za luksuz i blagu dekadenciju. Miris jasmina, koji u Indiji simbolizuje zabranjenu ljubav na mesečini, zaveo je mnoge.

Pravljenje ulja od jasmina kod kuće je vrlo jednostavan zadatak, ali morate imati strpljenja, jer vam je potrebno vreme za maceraciju.

Otkrijte kako da napravite ulje jasmina.

Potrebno je:

  • 100 g cvetova jasmina
  • Bademovo ulje
  • Staklena posuda i zaptivač otporan na curenje

Koraci koje treba pratiti:

1. Za ulje jasmina biće nam potrebno 100 grama cveća. Cvet jasmina je jedno od najmanje segregiranih ulja, tako da nam je potrebno više nego što bismo koristili za proizvodnju ulja napravljenog od biljaka koje proizvode veću količinu, kao što su ruže.


2. Smrvite cvetove jasmina malterom. Kada ste ih dobro iseckali, uzmite staklenu posudu i zategnite pečat. Pošto je jasmin biljka koja luči malo ulja, biće nam potrebno bazno ulje koje upija svu njegovu suštinu. Najbolje za ovo je bademovo ulje. Dakle, stavite zgnječeno cveće u posudu i prelijte ih ovim uljem.

3. Zatim zatvorite bocu, ostavite da odstoji mesec dana na mestu gde nema direktne sunčeve svetlosti ili vlage. Svaki dan ili dva treba malo promešati posudu. Ako želite, možete dodati nekoliko kapi vitamina E u mešavinu cveća i bademovog ulja kako bi ostala u boljim uslovima i, ako želite da koristite ulje jasmina za svoju kožu, povećajte njegove prednosti.

4. Posle mesec dana potrebno je procediti ulje, uvesti ga u drugu flašu sa patent zatvaračem i postaviti nove cvetove. Kao u koraku 2, morate sabiti cveće pre nego što ga dodate. Ostavite ulje jasmina još tri nedelje. 

5. Da biste obezbedili bolje ulje jasmina, posle tri nedelje možete ponoviti prethodni postupak. Naime, ulje ponovo filtrirajte, stavite u drugu flašu, obnovite cvetove i ostavite da odstoji još tri nedelje. Kada ovo vreme istekne, imaćete svoje domaće ulje jasmina spremno za upotrebu.

6. Važno je napomenuti da ulje jasmina ne treba gutati, koristiti samo lokalno na koži, masirati ili nanositi na kosu. Ako želite da koristite jasmin da biste iskoristili njegova lekovita svojstva, trebalo bi da to uradite u obliku infuzije, a ne ulja.
 

Posebno se preporučuje kada je potrebno koži vratiti elastičnost i mekoću.  Kada pomešate 4 kapi ulja jasmina sa 4 kapi ulja mandarine i 3 kapi ulja sandalovine i sipate ih u kupatilo, to će, prema priručnicima za aromaterapiju, osloboditi vaše inhibicije, probuditi maštu i podstaći kreativnost.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading