REŠITE SE NEŽELJENIH DLAČICA: Sve što treba da znate o depilaciji voskom
Foto: Shutterstock

Na kožu nanosite vosak (vrući ili hladan), a zatim ga brzo uklanjate, što izvlači dlačice.

Rezultati mogu trajati nekoliko nedelja ili duže. Možete depilirati bilo koji deo tela, uključujući velike površine, kao što su noge, i delikatna područja, kao što je koža iznad gornje usne.

Depilacija voskom zahteva praksu da biste naučili. Uklanjanje voska može biti bolno. Vaša tek depilirana koža može biti crvena i iritirana kratko vreme nakon depilacije. Ako je vosak previše vruć, može vam izgoreti kožu.

Kako postići najbolje rezultate? 

Depilacija voskom se ne preporučuje ako ste trenutno:

  • Uzimate izotretinoin (lek koji se izdaje na recept odobren za lečenje teških akni) ili ste ga uzimali u poslednjih 6 meseci.
  • Koristite antibiotik 
  • Koristite tretinoin (takođe poznatog kao retinoična kiselina) na kožu.

Ovi lekovi stanjivaju vašu kožu. Kada se vosak ukloni, vaša koža bi mogla da ispuca.

Kako depilirati? 

Ako idete u salon na depilaciju, proverite estetičara! Za nanošenje vrućeg voska korise se drveništapići umesto metalnih lopatica. Umočite neiskorišćeni drveni štapić u vosak svaki put kada nanose vosak na vašu kožu. Umakanje štapa u vosak više puta je vrlo opasno. Ova nehigijenska praksa može preneti bakterije i druge klice sa prethodnih klijenata na vas. Zagrejani vosak nije dovoljno vruć da ubije bakterije i druge klice.

Ako se depilirate sami kod kuće, pratite ove korake:

Smanjite nelagodnost. Pošto depilacija voskom može biti bolna za neke ljude, razmislite o načinima da smanjite nelagodnost. Uzimanje lekova protiv bolova bez recepta, kao što je ibuprofen, ili nanošenje hladnih obloga na kožu oko 30 minuta pre depilacije, može pomoći.

Operite i osušite područje. Pre depilacije, nežno operite područje koje ćete depilirati da biste uklonili prljavštinu, mrtve ćelije kože i proizvode za negu kože.

Nakon toga, temeljno osušite kožu. Čista, suva koža omogućava da se vosak pravilno prijanja.

Zagrejte vosak. Pratite uputstva na pakovanju i uvek testirajte temperaturu voska tako što ćete naneti malu količinu na unutrašnju stranu zgloba. Trebalo bi da bude toplo, ali ne boli ili opeče.

Nanesite vosak. Nanesite vosak na mali deo kože sa neželjenim dlačicama. Za najbolje rezultate uvek širite vosak u pravcu rasta dlačica.

Nanesite traku od tkanine. Kada se vosak nanese, stavite platnenu traku preko voska i čvrsto pritisnite. Ostavite krpu na dve do tri sekunde.

Uklonite traku od tkanine. Da biste je uklonili, jednom rukom držite kožu zategnutom, a drugom rukom brzo povucite tkaninu u suprotnom smeru od rasta dlačica. pazuhe, razmislite o tome da zamolite prijatelja ili rođaka da vam pomognu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading