JEDAN OD UZROČNIKA: Nedostatak ovog vitamina dovodi do pojave sedih
Foto: Shutterstock

Najvažniji vitamin iz grupe B vitamina za kosu su B3, B6, B5 i B12. 

B3-Niacin ima višestruko dejstvo na koren kose. Poboljšava cirkulaciju, što znači da krv brže prolazi kroz telo i vlasište. Uska je veza i kada je u pitanje ćelavost i ovaj vitamin, jer je dokazano da deluje protiv ćelavosti, naročito kod muškog roda. 

B5-pantotenska kiselina, u narodu je ovaj vitamin poznatiji pod nazivom pantenol. Ima ga u različitim oblicima i teksturama, a kada se nanese na kosu, prodire duboko u slojeve kose i omogućava da dlaka zadrži vlažnost, tačnije da ne puca i ne kida se. Ovaj vitamin ima retku mogućnost, da prodre toliko duboko u kosu, da se njeni hranljivi sastojci natalože u vlasište i tako ga štite od različitih spoljašnjih uticaja. 

B6-bedoxin smanjuje prekomerno opadanje i isušivanje vlasišta, štiti dlaku i pojačava stimulaciju rasta kose. Takođe, podstiče prizvodnju melanina i zaustavljanje rast sedih vlasi.

Nije retka pojava da se sede vlasi pojave u ranim dvadesetim i tridesetim godinama, kada ih, možda ne očekujemo. Ovaj fenomen javljanja belih vlasi koje niču iz korena, u narodu je poznat kao, sedenje kose.Kosa sedi zbog gubljenja melanina u folikulima dlake, što i objašnjava pojavu da izlazi bela dlaka. 

Pored genetike, koja je najčešće i u najvećem procentu zaslužna što kosa rano i brzo osedi, niz drugih okolnosti utiču takođe na ovakvu svakodnevno pojavu. To su pušenje, stres i nedostatak vitamina B12. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading