SAČUVAJTE MLADOLIK IZGLED: Prirodne zamene za retinol
Foto: Shutterstock

Retinoidi mogu imati neke ozbiljne nedostatke. Poznati su po svojim potencijalnim nuspojavama, uključujući crvenilo, suvoću i opštu iritaciju - da ne spominjemo da ih ne mogu koristiti trudnice ili dojilje zbog potencijala za urođene defekte.

Dobra vest je da imate druge opcije: prirodne alternative retinolu koji daju podjednako dobre rezultate, sa daleko manje nuspojava i iritacija.

Ulje šipka 

Ulje šipka sadrži male količine retinoične kiseline, kažu stručnjaci i napominju da se retinol mora pretvoriti u retinoičnu kiselinu u koži pre nego što da bilo kakav efekat. Do tog trenutka, odličan je za regeneraciju kože, povećanje proizvodnje kolagena i vraćanje sjaja sivom, umornom tenu. Takođe, ulje šipka bogato je masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje zdrave barijere kože, i koje poboljšavaju vidljive znakove starenja sprečavanjem gubitka vlage.

Ulje semena šargarepe

Dobijeno od semena divlje šargarepe, samo ulje bogato je beta-karotenom, prekursorom vitamina A za koji istraživanja pokazuju da može pomoći u regeneraciji ćelija. Pored toga, bogat je i antioksidansima (vitamini C i E, kao i vitamin A, koji se može pretvoriti u retinol u koži), a nedavna istraživanja pokazala su da je ulje semena šargarepe efikasno za podmlađivanje kože.

Ulje bobica morskog vučijeg trna

Pulpa bobica morskog vučijeg trna (sea buckthorn) je nutritivni koncentrat bogat vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Tačnije, ovo ulje često se koristi u nezi kože, uglavnom zbog, opet, visoke koncentracije antioksidanata, uključujući karotene, vitamine E i C i flavonoide.

Takođe je bogato esencijalnim masnim kiselinama, što ga čini izuzetno hranljivim sastojkom. Nekoliko studija su pokazale da koje pokazuju da ulje bobica morskog vučijeg trna podstiče proizvodnju kolagena i pomaže u zaceljivanju rana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading