UKUS KAO PLASTIKA, A MIRIS MAMI U beogradskim marketima jagode 100 dinara, kako je to moguće
Foto: Printscreen/Foto: RINA

U nekim beogradskim marketima pojavile su se jagode od 100 dinara po kutiji i ovih dana idu kao alva. Mada ima i onih sugrađana koji sa podozrenjem zagledaju pakovanja, pa se pitaju da li je moguće da se prve jagode prodaju po ceni, kao da je kraj sezone.

Mirisne crvene jagode. Da, očarali su mnoge kupce. Tek pošto su ih platili i pojeli, shvatili su da su prevareni. Prazna kutija bez jagoda, a sve još jako miriše na jagode.


Znaš zašto? Male male bele tablete na dnu pakovanja. Vest je šokirala kupce, ali i poštene proizvođače i prodavce. Iako se prošle godine dosta govorilo o ovoj kontroveznoj pojavi, gde su se pojedini kupci zdušno trudili da pokažu kako su pronašli čudnu tableticu u pakovanji, prodavci su oštro negirali da tako nešto uopšte postoji.

Naime, sve je ostalo na rekla-kazala, ali ljudi pomalo zaziru od tih prvih crvenih proletnjih voćki.

Znači još ne znamo da li se i u kojim merama kriju misteriozne pilule. Ali znamo da su mnogi pesticidi legalno skriveni u jagodama. One su jedno od najtretiranijih voća i povrća. Oni su jednostavno previše osetljivi na buđ i brojne druge štetočine da bi došli do vas neprskani.

Pijace u Srbji su pune jagoda, ali onih iz uvoza. Najviše se prodaju one iz Grčke, Turske i Albanije, a rana jagoda nam je prvo stigla iz Španije, a onda se uvoz preselio na druge mediteranske zemlje.

Iako su to one krupne jagode, skoro kao plastične kada se zagrizu, bez ukusa i mirisa, kilogram je proteklog vikenda koštao i do 800 dinara. Pa može se reći, skoro kao kilogram mesa. Ovih dana cena je "pala", pa se kreće od 250 do 500 dinara za kilogram. Uvozne jagode se uglavnom, prodaju u korpicama težine od 500 do 600 grama.

Domaće jagode pristižu ovih dan i one su iz plastenika. Sa otvorenog se mogu očekivati tek posle 6. maja, objašnjava proizvođač jagoda iz okoline Beograda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading