Skupa kozmetika nije potrebna: Tri namirnice iz kuhinje mogu da pomognu u uklanjanju fleka od sunca sa lica
Foto: Freepik

Proces stvaranja fleka od sunca je sledeći. UV zraci koji deluju direktno na kožu, podstiču ćelije kože da stvaraju melanin, kao jedan vid zaštite i samoodbrane od sunca. Melanin je pigment koji koži daje tamnu boju. Sunce ga aktivira i tako, između ostalog, potamnimo na suncu. No, neodgovorno izlaganje suncu u slučajevima kada su zraci dosta jaki, dovodi do toga da koža stvara previše melanina na određenim regijama lica, što se dalje manifestuje kao tamne fleke na koži.  Pojavu fleka na koži od sunca, podstiče i fotostarenje kože, tako što UV zraci razgrađuju kolagen i elastin i smanjuju generalnu sposobnost kože da se regeneriše.

Postoji više metoda kako ukloniti fleke od sunca sa lica i ovo su one koje su se pokazale kao najefikasnije.

Sok od limuna

Sok od limuna koristi se već vekovima kao kućni lek. Deluje veoma efikasno protiv sunčevih pega. 

Stisnite  svež sok od limuna. Nanesite ga nežno na mesta gde se nalaze fleke. Koristite pamučni tufer dok nanosite sok od limuna na kožu. Ostavite da deluje 20-30 minuta. 

Ponovite postupak 3-4 puta nedeljno. 

Može da se desi da osetite blago peckanje po licu. U tom slučaju, možete slobodno razrediti sa malo vode.

Kesice zelenog čaja 

 Zeleni čaj bogat je antioksidansima. Pomaže kod lečenja oštećenja sunca na koži – što fleke od sunca i jesu.

Umočite kesicu zelenog čaja u ključalu vodu neko vreme. Stisnite kesicu čaja u pamučnu krpu. Utrljajte natopljenu pamučnu krpu preko tamnih mrlja  dva puta dnevno. Pazite da nežno nanosite na kožu.

Kurkuma

Kurkuma je delotvoran antiseptik i čini vašu kožu lepom. Možete ga koristiti za uklanjanje fleka od sunca po licu.

Uzmite jednu čajnu kašiku kurkume u prahu. Pomešajte je sa 2 kašike meda. Takođe možete dodati kašiku maslinovog ulja. Dobro pomešajte sastojke da biste napravili gustu smesu. Koristite je kao masku za lice.

Ostavite masku na licu od  15 do 20 minuta. Oprati čistom vodom. Ponovite postupak redovno kako biste dobili željeni rezultat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading