Ishrana je rešenje: Namirnice koje pomažu kod problema sa lošim zadahom
Foto: Shutterstock

Loš zadah ili halitoza nastaje zahvaljujući mnogim faktorima, od kojih je loša higijena zuba na prvom mestu.

Nedavna meta-analiza navodi da određeni probiotici mogu da reše jedan od glavnih uzroka lošeg zadaha. Nalazi pokazuju da probiotici pomažu da se eliminiše nakupljanje isparljivih sumpornih jedinjenja neprijatnog mirisa, ili VSC, u oralnim biofilmovima.

Autori analize navode da Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius i Veissella cibaria, koji se nalaze u fermentisanoj hrani, smanjuju isparljiva sumporna jedinjenja tokom 4 nedelje.

Probiotici su živi organizmi, korisne bakterije i kvasci koji se prirodno javljaju u ljudskom telu. Mogu se konzumirati kao suplementi ili u hrani.

Iako obe metode mogu doneti prednosti, meta-analiza iz 2016. godine pokazala je da konzumiranje probiotika koji se nalazi u izvorima hrane može biti optimalan način za njihovo dobijanje.

Da bi imali koristi od probiotika Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri i Streptococcus salivarius, Routhenstein preporučuje fermentisanu hranu kao što su jogurt, kefir i kisela cvekla.

– Konzumiranje raznovrsne hrane bogate probioticima može da bude korisno ne samo za oralnu mikrobiotu, već i za mikrobiom creva, što je važna komponenta opšteg zdravlja i zdravlja srca, posebno – rekla je Routhenstein.

Recitas dodaje da su  kiseli kupus, fermentisani sirevi i hleb od kiselog testa još jedan sjajni izvori probiotika, napominjući da bakterije Veissella cibariais koje se nalaze u ovim namirnicama omogućavaju fermentaciju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading