Prste da poližeš: Baklava sa orasima i suvim grožđem
Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 500 g kora za baklavu
  • 300 g oraha
  • 150 g mlevene plazme
  • 3 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 80 g suvog grožđa
  • 4 ravne kašike griza
  • 100 ml ulja
  • po potrebi soka od narandže

Za sirup:

  • 900 g šećera
  • 900-950 ml vode
  • 1 limun

Za premaz:

  • 100 g putera
  • 50 ml ulja

Priprema

Pomešati u zdeli mlevene orahe, plazmu, griz i šećere. Dodati i suvo grožđe. Spati ulje, promešati, pa postepeno dodavati sok od pomorandže da se dobije smesa laka za oblikovanje. Otopiti puter sa uljem i odložiti na stranu.

Uzimati po dve kore za rolatić, premazati masnoćom. Nadev podeliti na onoliko delova koliko ćete imati rolata-kod mene je bilo 12 listova kora, tako da sam dobila 6 rolata... Prvu premazati, staviti drugu koru, pa i nju premazati. Duž šire ivice, na 1 cm od ivice, rasporediti nadev u vidu salamice, podviti krajeve da ne bi cureo, pa pažljivo umotati rolat. Staviti ga u podmazanu četvrtastu tepsiju. Tako raditi dok se ne potroši sav materijal.

Ostatkom putera obilno premazati baklavu. Pećnicu podgrejati na 200 stepeni, staviti baklavu i peći nekih 10-ak minuta, potom smanjiti na 180 stepeni i peći dok ne poprimi lepu, zlatnu boju. Dok se baklava peče, skuvati sirup. Kada provri, ostaviti da se kuva još nekih 10-15 minuta, ubaciti i kriške limuna.

Pečenu baklavu izvaditi, sirup skloniti sa vatre. Ostaviti par minuta, potom je zaliti. Ostaviti da upije sirup, najbolje preko noći i fino rashladiti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading