PO ORGINALNOM RECEPTU Grčka pita s piletinom i paprikama, fantastičan ukus i zavodljiv miris
Foto: Youtube/Printscreen

POTREBNO:

500 g tankih kora za pitu

1 kom pilećih prsa
3 paprike (žuta, crvena, zelena)
2 luka
3 češnja belog luka
3 žlice koncentrata paradajza
150 ml belog vina
3 žlice začina (origano, majčina dušica, ružmarin…)
sol, biber
150 g feta sira
100 g sira trapista
200 ml maslinovog ulja
100 ml suncokretovog ulja
50 ml mineralne vode

PRIPREMA:


Papriku i luk iseckati na kockice, beli luk sitno iseckati. Pileća prsa isecite na odreske, začinite po želji, propržite na tiganju i ostavite sa strane. Na istom ulju u istom tiganju propržiti paprike i luk, dodati beli luk. Pržite nekoliko minuta dok povrće ne uvene.

Zatim dodajte vino i ostavite da ispari uz mešanje. Dodajte koncentrat paradajza i začine i kuvajte uz mešanje dok sva tečnost ne ispari. Punjenje mora biti suvo! U topli fil izmrviti feta sir i rendani trapist, pa sve dobro izmešati i sjediniti.

Za premazivanje kore prilikom slaganja pite pripremiti premaz od kombinacije mineralne vode i 100 ml ulja. Nauljite tepsiju u kojoj će se pita peći. Slagati 3 kore jednu na drugu tako da ivice vise napolje. Između svake kore poprskati mešavinom minerala i ulja. premazati polovinu fila, pa zaustaviti sa 3 kore, nastaviti sa filom i završiti sa preostalim korama.

Obavezno premazati između svake kore! Na kraju sve ivice savijte prema unutra ispod pite. Odozgo premazati ostatkom ulja i mineralnog ulja. Pecite pitu u gornjem delu rerne na 180*C 35-45 minuta. Pečenu pitu isecite i poslužite! Prijatno!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading