Oprez! Ako ne želite iritacije, infekcije i upale, ovu vrstu donjeg veša izbegavajte u širokom luku
Foto: Shutterstock

Tanga gaćice su specifičan deo garderobe. Htela to da prizna ili ne, svaka ženska osoba je poželela da ih barem jednom obuče. Međutim, čini se da i u ovom slučaju važi ono „sve što je toliko lepo, nije dobro i zdravo“…

Ako ste već skloni infekcijama, veš inače treba da menjate češće. Ali, važnije od toga, uz bolju ličnu higijenu jeste pravilo: zaboravite na tanga gaćice kao izbor. Uporno nošenje ove vrste veša može da vas učini podložnijim pojavi gljivičnih infekcija i bakterijske vaginoze. Pored toga, vlaga će vam se zadržavati u intimnoj regiji. Kroj tanga gaćica je takav da one mogu lako da prenesu fekalne bakterije u vaginu. Obe stvari čine intimnu regiju pogodnom, zapravo idealnom za razvoj mikroorganizama, izazivača raznih infekcija.

Velika je šansa i da će vam se poremetiti pH ravnoteža vaginalne flore. 

Tanga gaćice izazivaju iritaciju kože

Čak i ako ostanete otporni na štetne bakterije koje mogu lakše da se prenesu zbog lošije zaštite intimne regije i veće izloženosti raznim patogenima, i dalje postoji šansa da jaka iritacija kože napravi probleme. Budući da vam je deo tanga gaćica praktično sve vreme u prostoru usmina, osetićete trljanje, trenje, peckanje i pečenje. Previše trenja možda će čak izazvati i posekotine. To, opet, može da dovede do infekcije, jer će bakterije svakako prodreti u naše telo. Često nošenje tanga gaćica može, kažu istraživanja, da iziritira i klitoris.

Svaki ginekolog će vam, u sklopu dobrih navika koje treba da utiču na zdravlje genitalnog trakta, naglasiti i važnost nošenja široke odeće, posebno donjeg veša. Uz to, najbolje je da ona bude od prirodnih materijala poput pamuka, svile ili bambusa. Važno je i izbegavati previše usku garderobu, posebno ako je to vaš svakodnevni izbor.

Ako to činite povremeno ne bi trebalo da bude problem. Međutim, konstantno nošenje uskih pantalona i neadekvatnog donjeg veša može da izazove upalu vagine. Znaci ovog stanja su bol, otok, svrab i promena u boji, mirisu i teksturi iscedka.

Retki neželjeni efekti

Nešto ređe, neželjeni efekat nošenja tangi može da bude i pojava vaginalne kandide, kao i cistitisa. Kod vaginalne kandide, koža postaje crvena i otečena, a pojavljuju se i bele mrlje. Cistitis je oblik upale bešike, a uglavnom se povezuje sa prehladom kao posledicom toga da deo tela koji je osetljiv na hladnoću jer je prenosi na druge unutrašnje organe, zadnjica, nije dovoljno pokrivena i zaštićena.

Rešenje

Najbolje rešenje je da s vremena na vreme kada to poželite, nosite tanga gaćice, a da preostalo vreme nosite obično, pamučno, kvalitetno donje rublje. Kada je neka specijalna prilika u pitanju, tanga gaćice mogu da budu izbor u kome ćete se osećati i lepo, i podići svoje samopouzdanje.

Kada govorimo o svakodnevnoj zaštiti, uz redovnu higijenu intimne regije, dajte prednost udobnosti, prozračnosti i sigurnoj zaštiti prirodnih materijala u što klasičnijim krojevima gaćica.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading