stopala
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Javlja se kao posledica mehaničkog pritiska na meka tkiva ispod kojih je tvrda podloga, a u pitanju je ograničena hiperkeratoza koje može da boli na dodir.

Kurje oko se leči keratolitičkim preparatima, odnosno onima koji odvaja rožnati sloj kože od preostalog epidermisa, uglavnom na bazi salicilne kiseline, a poznato je da i neke biljke deluju keratolitički. Tu spadaju crni luk, čuvarkuća, bršljan, smokva itd.

Postoje brojni "kućni lekovi" koji su se pokazali kao efikasni u omekšavanju kurjeg oka, a ovo su samo neki od njih.

Limunova kora

Stavite na kurje oko krišku limuna, obujte čarapu i ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte sve dok ne nestane.

Ulje vitamina E

Utrljajte na kurje oko jednu uljanu kapsulu vitamina E i ponavljajte svakodnevno dok ne nestane.

Crni luk

Skuvajte dve šolje čaja od crnog luka — od dveju glavica, pa sipajte u lavor i prelijte s vrlo malo tople vode. Stavite stopala unutra i držite oko 10 minuta, pa ponavljajte to svake večeri nekoliko dana.

Mešavina crnog luka i alkoholnog sirćeta

Potopite crni luk sečen na kriške u alkohol, pa stavite na kurje oko i obujte čarapu. Sutradan dobro isperite toplom vodom.

Mešavina jabukovog sirćeta i aspirina

Izmrvite tri do pet tableta aspirina, pa prahu dodajte kapljicu jabukovog sirćeta. Stavite smesu na kurje oko i umotajte u peškir, krpu ili zavoj na 10-15 minuta, pa skinite i kamenom za stopala skinite mrtve ćelije kože.

Mešavina jabukovog sirćeta i hleba

Potopite krišku hleba u jabukovo sirće, pa stavite na kurje mesto. Preko stopala navucite kesu ili, još bolje, da ne potpati, lepljivu traku, pa obujte čarapu. Do sutradan će kurje oko omekšati značajno.

Mešavina jabukovog sirćeta i ricinusa

Pomešajte jabukovo sirće i ricinusovo ulje, u razmeri 1:1, najbolje po šoljicu od oba. To sipajte u lavor s toplom vodom, pa 10 dana držite noge u ovom rastvoru po 20 minuta.

Kamilica

Skuvajte dve šolje čaja od kamilice, pa sipajte u lavor i prelijte s vrlo malo tople vode. Stavite stopala unutra i držite oko 10 minuta, pa ponavljajte to svake večeri nekoliko dana.

Soda bikarbona

Sipajte u lavor toplu vodu, pa dodajte dve kašike sode bikarbone. Dobro promešajte, pa potopite noge na 10 minuta, zatim operite noge i istrljajte kožu kamenom za pete. Ponavljajte to svake večeri.

Smokva

Stavite smokvu presečenu na pola na kurje oko, pa prelepite selotejpom i obujte čarapu. Prespavajte tako, pa sutradan uklonite smokvu i dobro operite stopalo toplom vodom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading