EVO SAVETA Kako da temeljno očistite tepihe
Foto: Shutterstock

Bez obzira kakav tepih imate, usisavanje barem jednom nedeljno je obavezno - češće ako imate kućne ljubimce ili decu. Fleke treba tretirati što je pre moguće. Razmislite o dubljem čišćenju barem dva puta godišnje.

Dopuštanje prašine i čestica zemlje da ostanu na vlaknima tepiha je ono što uzrokuje da izgledaju prljavo i zadržavaju mirise, a na kraju istroši podlogu tepiha. Često korišćenje usisivača najbolji je način čišćenja tepiha.

Očistite alkoholnim sirćetom

Svaki postupak čišćenja uvek započnite usisavanjem tepiha kako biste uklonili zemlju, prašinu, prljavštinu i mrvice.Ako preskočite ovaj korak, možda prljavštinu samo zadržite dublje u vlakna.

U flašici s raspršivačem pomešajte jedan deo destilovanog alkoholnog sirćeta i tri dela hladne vode. Radeći na malom području, poprskajte rastvor na tepih dok ne postane jako vlažan. Ostavite mešavinu sirćeta i vode da delije na tepih pet minuta da bi počela da razbija prljavštinu. Upotrebite krpu od mikrovlakana za brisanje. Pripremite kantu čiste vode za ispiranje krpe od mikrovlakana.

Otvorite vrata i prozore kako biste povećali protok vazduha u prostoriji ili dodajte ventilatore za ubrzanje sušenja. Nemojte dopustiti da se gazi po tepihu dok se potpuno ne osuši.

Soda bikarbona i so

U maloj posudi pomešajte mešavinu sode bikarbone i soli u jednakoj razmeri pa napunite flašicu s raspršivačem hladnom vodom. Pospite tepih mešavinom sode i soli, a nakon prskanja, naprskajte područje običnom vodom. Tepih bi trebalo da bude jako vlažan, ali ne mokar. Upotrebite četku za ribanje da dublje unesete sodu bikarbonu u vlakna tepiha.

Nakon ribanja, starim peškirima ili krpama obrišite tepih. Dobro je ostaviti malo sode bikarbone u vlaknima. Pustite da se tepih potpuno osuši na vazduhu. Upotrebite usisivač kako biste uklonili preostalu sodu bikarbonu koja se zadržala u vlaknima. Tepih bi trebalo da miriše svežije i izgleda svetlije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading