Zdrav ručak za dve osobe: Zapečeni prokelj
Foto: Shutterstock

Sastojci
Kuvanje prokelja:

  • 250 ml vode
  • 1/2 kašičice soli

Zapečeni prokelj:

  • 500 g prokelja
  • 100 g suve šunkaste slanine
  • 100 g gauda sira
  • 1 kašika ulja
  • prstohvat krupno mlevenog bibera
  • prstohvat soli

Priprema

Količine su za dve osobe ako je "zapečeni prokelj" glavno jelo. Sa prokelja skinuti oštećene listove, pa ga oprati. Staviti 250 ml vode da prokuva, posoliti je i dodati prokelj, pa ga kuvati oko 10 minuta. Ocediti. Ukoliko se prokelj prekuva ili pripremi nakon zamrzavanja, razvija gorčinu. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Sitno iseći 100 grama mesnate, suve, slanine. U tiganj staviti kašiku ulja, pa ga zagrejati na tihoj vatri, a zatim dodati iseckanu slaninu i lagano je propeći. Dodati prokelj, posoliti i pobiberiti, pa dobro sve izmešati i skloniti s vatre. U manju vatrostalnu posudu staviti prokelj sa slaninom. Iseći gaudu na šire trake, pa ih složiti preko prokelja u obliku mreže. Staviti u zagrejanu rernu koliko da se sir otopi. Servirati odmah. Ovo jelo se ne podgreva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading