Zadržavanje daha
Profimedia
Zemlja Atmosfera

Profimedia

Zemljina atmosfera, Foto: Profimedia

Analizom mehurića vazduha zarobljenih u ledu na Grenlandu i Antarktiku, tim naučnika sa Prinstona otkrio je da je u poslednjih 800.000 godina nivo kisonika opao za 0,7 odsto.

Ipak, još nije moguće izračunati koliko će taj gubitak iznositi u budućnosti.

Problem je u tome što se kiseonik stalno reciklira, a to čine ljudi, životinje, biljke, pa čak i silikatne stene. U ovom trenutku, ledene kore su međz najboljim izvorima informacija o stanju kiseonika kroz duge vremenske periode.

- Uradili smo ove analize i dobili rezultate kakve nismo očekivali. Nismo znali da li će nivo kiseonika biti veći, manji ili isti. Ispostavilo se da smo dobili veoma čist trend - rekao je istraživač Denijel Stolper.

Jedna od teorija jeste da pojačana erozija dovodi do oksidacije stena u svežim sedimenata, te da se zbog toga kiseonik iz atmosfere vezuje i gubi iz vazduha.

Druga teorija kaže da je to posledica dugotrajnih klimatskih promena u poslednjih milion godina.

Sve u svemu, trenutno je sve samo u domenu teorije i naučnici pokušavaju da otkriju koji je pravi uzrok ove pojave i koliko je ona opasna po život na Zemlji.

Dokle god budemo brinuli o ekosistemima na Zemlji, ovaj gubitak će biti mali, ali i on nam može otkriti najveću naučnu tajnu - kako je ova planeta postala nastanjiva. Ta informacija biće od velike koristi kada jednog dana počnemo da kolonizujemo Mars, smatraju naučnici.

Komentari (4)

neko nebitan

24.11.2016 23:12

Ne sečite šume, sadite drveće.

ILIJA

25.11.2016 00:33

ma porez za britansku guzi... uuu kraljevsku resava sve,jedan prdez i eto ga opet.

Kvazimodo Sorabius

25.11.2016 00:47

Uz danasnjih 21% kiseonika, svako drvo da se na globusu napravi ugalj, bilo bi za 4-5 godina. Sto znaci da je nekada, u "biblijska vremena", bilo O2 iznad 33%, dzinovsko drvece i zivotinje. I to je uzrok kvara robota drugih civilizacija, o kojima pise Stari zavet...

momazver

25.11.2016 10:55

Kako momazver ja vidim problem,nema potrebe da idemo na Mars. Već ga pravimo ovde.