Zeleniš za  gurmane!
Shutterstock
Zeleniš za  gurmane!

Shutterstock

Zeleniš za gurmane!, Foto: Shutterstock

Pre svega, pijace su pune mladog, zelenog, zdravog povrća, koje samo čeka da dođete i iskombinujete ga sa nekim drugim namirnicama! Dakle, niko ne kaže da treba da živite kao zeka, ali da treba da unesete sve blagodati zelenog - treba. Učinite to tako da bude i ukusno! Kako? Pogledajte u našim receptima!

Zapečene sarmice od kelja

Shutterstock

Zapečene sarmice od kelja, Foto: Shutterstock

Zapečene sarmice od kelja

POTREBNO JE:
- glavica kelja
- 400 g mlevenog mesa
- glavica luka
- velika šargarepa
- sušeni majoran
- sušeni origano
- sušeni bosiljak
- 150 ml pasiranog paradajza
- 100 ml vode
- 2 kašike gustina
- so, biber
ZA PRELIV:
- 350 ml pasiranog paradajza
- 200 ml vode
- sitno rendana šargarepa
- 2 čena belog luka
- kašičica šećera
- kašika suvog biljnog začina
- so, biber

PRIPREMA: Seckani luk popržite na malo ulja, dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu smeđu boju. Dodajte krupno rendanu šargarepu, sušene začine, so i biber i promešajte. Dodajte gustin, opet promešajte i na kraju dodajte vodu i pasirani paradajz. Promešajte i pustite da sve kratko prokuva i ispari višak vode. Sklonite sa vatre i stavite na stranu. Listove kelja blanširajte, a zatim ostavite nekoliko minuta u ledenoj vodi kako bi ostali zeleni. Veće listove prerežite napola po dužini i uklonite tvrde korenaste delove. Položite dve polovine lista kelja jednu do druge, da se malo preklapaju, stavite po kašiku fila i uvijte u sarmicu. Radite tako dok ne utrošite sav fil. Za preliv pomešajte sve sastojke u i stavite na vatru da prokuva. Polovinu umaka stavite na dno vatrostalne posude. Ako vam je ostalo blanširanog kelja, možete ga malo usitniti, posoliti, pobiberiti i staviti na umak, a na njega zatim poslažite pripremljene sarmice. Na kraju sarmice prelijte ostatkom umaka i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Spanać sa mlevenim mesom i pirinčem

Shutterstock

Spanać sa mlevenim mesom i pirinčem, Foto: Shutterstock

Spanać sa mlevenim mesom i pirinčem

POTREBNO JE:
- 300 g mešanog mlevenog mesa
- 300 g spanaća
- 200 g pirinča
- 5 kašika ulja
- srednja glavica crnog luka
- srednja šargarepa
- 4 čena belog luka
- 1/2 kašičice soli
- biber, suvi biljni začin

PRIPREMA: U šerpi na ulju propržite na laganoj vatri sitno seckani luk, posolite, dodajte šargarepu isečenu na kolutove i mleveno meso, pa dinstajte lagano mešajući. Dodajte sitno seckani beli luk, biber, suvi začin i pirinač, pa nalijte toplom vodom da ogrezne i ostavite da provri. Kada provri, dodajte očišćeni, oprani i isečeni spanać. Stavite u vatrostalnu posudu i po potrebi dodajte vode. Zapecite u rerni na 220 stepeni oko 25 minuta.

Blitva sa krompirom i jajima

Shutterstock

Blitva sa krompirom i jajima, Foto: Shutterstock

Blitva sa krompirom i jajima

POTREBNO JE:
- 250 g blitve
- veći krompir
- kašičica suvog biljnog začina
- kašika brašna
- 2 jaja
- 2 čena belog luka
- kašika peršuna
- 150-200 ml mleka
- maslinovo ulje
- biber

PRIPREMA: Operite blitvu i narežite je na manje komade. Oljuštite krompir, pa ga takođe narežite na manje komade, kao i kuvana jaja. Krompir i blitvu stavite u vodu u koju ste dodali suvi biljni začin i kuvajte 10-15 minuta, odnosno dok ne omekša. Ocedite i stavite u činiju. U loncu zagrejte ulje, dodajte brašno i beli luk i malo propržite. Zalijte mlekom i mešajte sve vreme dok se malo ne zgusne. Dodajte blitvu, krompir i peršun i promešajte. Sklonite sa šporeta i umešajte naseckana kuvana jaja. Pobiberite i poslužite toplo.

Musaka od zelja sa junećim mesom

Shutterstock

Musaka od zelja sa junećim mesom, Foto: Shutterstock

Musaka od zelja sa junećim mesom

POTREBNO JE:
- 1/2 kg mladog zelja
- 1 dl ulj,
- 2 struka praziluka
- 2 šoljice ovsenih pahuljica
- 300 g mlevenog junećeg mesa
- kašika suvog biljnog začina
- 4 jaja
- čaša kisele pavlake
- kašičica suvih začina, so

PRIPREMA: Dobro operite zelje i isecite ga na tračice. U dublji tiganj sipajte ulje, isecite praziluk i stavite da se prži, pa kad postane staklast, dodajte isečeno zelje i sušeno povrće, sve lepo upržite, pa dodajte ovsene pahuljice. Propržite sve zajedno. Dodajte mleveno meso, so i začine. Upržite sve zajedno. Pripremite vatrostalnu posudu, podmažite je sa malo ulja i sipajte uprženu masu. Rasporedite je ravnomerno u posudi. Umutite jaja, dodajte kiselu pavlaku i sve dobro sjedinite, posolite po ukusu, pa prelijte preko raspoređene mase. Stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni, posle pet minuta smanjite temperaturu na 220 i pecite dok musaka lepo ne porumeni.

Zelena salata sa piletinom

Shutterstock

Zelena salata sa piletinom , Foto: Shutterstock

Zelena salata sa piletinom

POTREBNO JE:
- 2 glavice zelene salate
- 2 paradajza
- 2 krastavca
- 400 g pilećeg filea
- so, biber
- maslinovo ulje
- sirće ili limunov sok
ZA PRELIV:
- kašika sosa od rena
- kašika majoneza
- 5 kašika jogurta
PRIPREMA: Zelenu salatu očistite i operite. Iskidajte je na komade. Preko salate stavite na kockice rezani paradajz i krastavce. Po ukusu posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim uljem i sirćetom ili sokom od limuna. Na malo maslinovog ulja propržite začinjene i na kocke isečenu piletinu. Stavite meso na salatu, pa sve prelijte pripremljenim prelivom od rena, majoneza i jogurta.

Sarmice  u vinovoj lozi

Shutterstock

Sarmice u vinovoj lozi, Foto: Shutterstock

Sarmice u vinovoj lozi

POTREBNO JE:
- 300 g mlevenog mesa
- kašičica soli
- kašičica mlevene crvene paprike
- kašičica suvog biljnog začina
- crni luk
- 5 kašika ulja
- kašičica bibera
- 15 listova vinove loze

PRIPREMA: Crni luk isecite što sitnije, pa ga propržite na ulju, a zatim dodajte mleveno meso. Odmah potom dodajte so, biber, suvi biljni začin i crvenu papriku. Dobro promešajte. U posudu srednje veličine sipajte vodu i posolite je. Stavite vodu da proključa, pa skinite posudu sa šporeta i potopite listove vinove loze na nekoliko minuta, dok ne omekšaju i počnu da menjaju boju. Uzimajte po jedan list vinove loze i na sredinu stavljajte po jednu kašičicu pripremljenog fila, pa zavijajte sarmice. Dno odgovarajuće posude obložite sa nekoliko listova vinove loze da sarmice ne bi zagorele u toku kuvanja i poslažite sarmice jednu uz drugu. Po završenom slaganju, sipajte vodu i stavite nekoliko listova preko sarmica. Kada su sarmice gotove, poslužite ih uz pavlaku.