Ljubiša Samardžić
Vesna Lalić
Ljubiša Samardžić

Vesna Lalić

Ljubiša Samardžić, Foto: Vesna Lalić

Hrvatski "Jutarnji list" pod naslovom "Odlazak legende-Zbogom Smoki" piše da je preminuo glumac, reditelj i producent, veteran srpskog i jugoslovenskog glumišta.

"Jutarnji list" podseća da je u bogatoj televizijskoj karijeri igrao u serijama "Vruć vetar", "Povratak otpisanih", "Kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac s Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja"...

Nadimak Smoki dobio je zahvaljujući istoimenom liku kojeg je tumacio 1963. u filmu "Pešcani grad", podseća "Jutarnji".

Portal Index.hr takođe piše da je legenda jugoslovenske i srpske kinematografije Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života.

Šezdesetih godina prošlog veka Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica jugoslovenske kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima, navodi hrvatski portal.

Klix.ba piše da je njegova možda i najprepoznatljivija uloga ona kada je glumio Borivoja Šurdilovića Šurdu u seriji "Vruć vetar".

RTCG prenosi takođe da je otišao legendarni srpski i jugoslovenski glumac i režiser i podseća da su među zapaženijim ulogama bili filmovi "Bitka na neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Rad na odredeno vreme", "Moj tata na odredeno vreme", "Nije lako sa muškarcima", "Magarece godine", "Ubistvo sa predumišljajem", "Nataša", "Konji vrani"...

Makedonska MIA takodje je izvestila o odlasku slavnog glumca, podsećajući da je njegova poslednja uloga bila u seriji "Miris kiše na Balkanu" koju je i režirao 2011.

I slovenački dnevnik "Večer" preneo je vest o smrti Samardžića uz osvrt na njegovu bogatu karijeru.