Stefan Radović
Lj.M.
Stefan Radović

Lj.M.

Stefan Radović, Foto: Lj.M.

Zbog toga što je izvršio diskriminaciju LGBT aktiviste Stefana Radovića iz Kuršumlije na osnovu seksualne orijentacije jer je na sednici SO Kušumlija u decembru 2016. godine za skupštinskom govornicom za homoseksualizam rekao da je bolest, Apelacioni sud u Nišu doneo je pravosnažnu presudu kojom je predsednik opštinskog odobra Srpske radikalne stranke (SRS) i odbornik u Skupšini opštine Kuršumlija Zvezdan Ristić osuđen da na ime sudskih troškova plati 36. 000 dinara kao i da o svom trošku presudu objavi u službenom glasniku SO Kuršumlija.

Time je Apelacioni sud u Nišu potvrdio presudu Višeg suda u Prokuplju i doneo identičnu presudu kojom se utvrđuje diskriminatorsko ponašanje političara.

Stefan Radović kaže da odluka Apelacionog suda u značajnoj meri vraća poverenje LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem, ali i pokazuje da niko u zemlji gde je premijerka pripadnica LGBT populacije ne sme da vređa za skupštinskom govornicom LGBT populaciju.

- Ova istorijska presuda veliki je podstrek svima koji su na bilo koji način diskriminisani ili trpe neki vid nasilja da isto prijavljuju nadležnim institucijama – prokomentarisao je Radović konačnu presudu Apelacionog suda.

Sam Ristić je tokom suđenja govorio da nije prekršio zakon te da nije imao nameru da vrši bilo kakvu diskriminaciju nad LGBT populacijom, "a posebno ne prema svom sugrađaninu Stefanu Radoviću".

Podseća da je za skupštinskom govornicom uputio odborničko pitanje i tražio odgovor po kom osnovu se Radoviću odobrava sanitetsko vozilo Doma zdravlja u Kuršumliji, ko to odobrava i od čega je bolestan.

 

Komentari (1)

TANJA

16.04.2018 20:11

...NE JAVNO...