Rudnici JP PEU Resavica
alo.rs
Rudnici JP PEU Resavica
Rudnici JP PEU Resavica, Foto: alo.rs

"Tragikomično, a možda je tužno da je zaplena direktorove i kancelarije zamenika direktora zakazano za 29. decembra. To je ogledalo ove firme, ove države a da niko od nadležnih ne reaguje", navedeno je u saopštenju, koga su potpisali predsednik Glavnog odbora Sindikata JP PEU Goran Nikolić i predsednik Sindikata "Nezavisnost" Resavica Vukosav Ivanović.

U saopštenju se navodi da je "u rudnicima haotično stanje, advokati plene što god mogu, od proizvedenog uglja do čak jamske gradje čime se ugrožava i sigurnost rudara i cele jamske imovine".

"Tražimo da se ovo pitanje konačno reši, kako za rudare koji su tužili tako i za rudare koji nisu tužili i nisu opteretilim preduzeće sudskim i troškovima kamate koji su astronomski", navodi se u saopštenju.

O ovom problemu smo 21.decembra, upoznali ministra energetike i rudarstvo Aleksandra Antića, na sasatnku u Beogradu, kome je prisustovalo i poslovodstvo JP PEU na čelu sa direktorom Stevanom Dželatovićem i privatizacioni savetnik Viktorina Dunić, "ali nismo dobili konkretan odgovor", izjavio je Tanjugu Nikolić.

U poslovodstvu rudnika, rečeno je Tanjugu, da poslvodsvo "na sve načine pokušava da sačuva imovinu rudnika i da održi normalan i bezbedan proces proizvodnje, ali se bojimo da ovo sve više izmiče kontroli i da su nam manevarske mogućnosti potpuno sužene".

"Mi nemamo rešenja bez pomoći države", kažu oni.

Sudski izvršitelji dolaze po presudama sudova, popisuju imovinu rudnika, koja ide u bescenje, da bi advokati mogli da naplate svoja potraživanja, izjavio je ranije Tanjugu zamenik predsednika Sindikata JP PEU Nebojša Milenković.

Reč je o dugovanju od oko 1,2 milijarde dinara, objasnio je Miklenković i istakao da "ni sindikat ni rudari, koji sada rade, nisu protiv da se ljudima isplate smenski rad, ali ne na ovakav način".

Rudari JP PEU su nekoliko puta do sada, izlazili iz jama i stali na kapije rudnika, kako bi sprečili izvršitelje da popišu imovinu.

Komentari (1)

bubasvaba

24.12.2015 13:46

Kad si se setio ti nazovi sindikalac ??? sve dok si bio u dupetu direktoru bilo ti je lepo sad zajedno sa direktorom da radite i plate ne dobijate dok ljudima sve ne platite jer ste direkni krivci za ovu situaciju