Nikola Jokić
Tanjug/AP
Nikola Jokić

Tanjug/AP

Nikola Jokić, Foto: Tanjug/AP

U svojoj tek drugoj sezoni u najjačoj košarkaškoj ligi sveta Nikola Jokić je sa 40 ubačenih poena Niksima oborio lični rekord i dodao novu stranicu u svojoj knjizi rekorda - pred dva dana je bio prva zvezda u njujorškom hramu košarke, postigavši više poena nego što je proveo minuta na terenu (37)!

Među igračima mlađim od 22 godine ovakav poduhvat nije ostvario nijednom Srbinu.

Tako je Nikola nastavio sa neverovatnim partijama, naravno, nisu izostale ni šeretske izjave.

- Bio sam u srpskom restoranu veče pre utakmice i jeo sam mnogo dobre hrane. Možda je to razlog ovakve moje partije - rekao je Jokić novinarima u svlačionici na pitanje da li je možda obišao čuveni njujorški Central park.

Pedantni Amerikanci su odmah rastrubili na sva zvona da je Nikolin jučerašnji učinak retko viđen i da ga svrstava u društvo Majkla Džordana, Kobija Brajanta, Lebrona Džejmsa...

A „beli Medžik” je protiv Njujorka pogodio 17 od 23 šuta iz igre, ubacio dve trojke iz tri pokušaja, imao je i devet skokova (četiri u napadu), pet asistencija, ali i po dve blokade i izgubljene lopte. Time je ostavio u senci i Karmela Entonija, lučonošu Nagetsa i Niksa u poslednjih 15 godina, jer Njujorku nisu bila dovoljna ni njegova 33 poena za trijumf nad raspoloženim Denverom i neverovatnim Jokićem (40 poena, 9 skokova i 5 asistencija).

Jokić nekada davno u sedlu

Twitter

Jokić nekada davno u sedlu, Foto: Twitter

 

Džokej Nikola

Veliko interesovanje izazvala je fotografija Jokića u ulozi džokeja. Nikola je iznenadio tamošnje novinare kada im je objasnio da je slika na kojoj je glavni akter trke konja nastala pre četiri ili pet godina. Iako je košarku voleo odmalena, Jokić nije krio da mu je neostvarena želja bila da postane džokej, ali mu je zbog viška kilograma i konstitucije bilo savetovano da je bolje da se oproba kao džudista. Koliko bi samo pogrešio da se opredelio za ovu borilačku veštinu..

 

Jokić je time postao tek drugi igrač u istoriji Nagetsa koji je dao više od 40 poena u najpoznatijoj hali u NBA, „Medison Skver Gardenu”, posle Davida Tompsona, koji je to učinio još 1978. godine.

- Pobeda je važna posle teškog poraza u Atlanti, ali za nas nema lake utakmice. Svaki trijumf je važan. Moramo mnogo da radimo na svako meču - istakao je Nikola.

Srpski centar ima samo 21 godinu, a igra zrelo, poput 30-godišnjaka. Šta tek reći i za podatak da je tri puta u manje od mesec dana obarao lični rekord.

Podsetimo, Jokić je 16. januara postavio rekord karijere sa 30 ubačenih poena Orlandu, potom je tri dana kasnije „odučio“ od igre tim Grega Popoviča, San Antonio, sa 35 poena, a početkom januara protiv Milvokija zabeležio je i prvi tripldabl karijere - 20 poena, 11 asistencija i 13 skokova.

- Jokić nije zvezda u nastajanju, već je to sada. Njegove brojke sve govore. Velike stvari radi protiv sjajnih igrača, čak onih sa Ol stara. Dobiće sve što bude hteo jer zaslužuje svojim radom i ponašanjem - rekao je trener Denvera Majk Meloun.

Inače, Jokiću samo Predrag Stojaković beži na listi srpskih rekordera, i to za samo dva poena.

Peđa je 14. novembra 2006. godine u dresu Nju Orleansa ubacio čak 42 koša Šarlot Hornetsima, uz šut iz igre 10/12 za dva i 5/10 za tri, i osam upisanih skokova.

Treći na listi je Vlade Divac (Sakramento) sa 34, dok su Predrag Danilović (Majami) i Vladimir Radmanović (Sijetl) postigli po 30. Od aktivnih NBA igrača Nemanja Bjelica ima upisana 24, a Boban Marjanović 22 poena.

- Jokić je jedan od četiri ili pet najboljih mladih igrača u ligi - poručio je legendarni Ajzeja Tomas posle Nikolinih bravura protiv Niksa.

S obzirom na to kako Nikola igra i koliko je tek vremena ispred njega u najjačoj ligi na planeti, nema sumnje da će tek da obara rekorde. Jer on je „Srbin od čelika” i „beli Medžik”.

Komentari (3)

Дане С.

12.02.2017 10:07

Спаси ЂОКОВИЋА, јави му шта треба да једе да не пропадне.

Ivan

12.02.2017 12:33

Srećno care! Što više o ovom momku pisati, snimati on je budućnost svetske (i naše) košarke !

momazver

13.02.2017 08:14

Po svojoj konstituciji i karakteru, kao i zdravom sportskom mentalnom okruženju i vaspitanju/braća i roditelji/, bio bi i ODLIČAN džudista,ali ne bi imao para ni da jede.Ti *teški* sportovi traže ogromnu količinu goriva.Pitajte Kolašinca koliko može da pojede.Čoveku treba pun frižider velik k'o kontejner!