Hibiskus, čaj
Profimedia
Hibiskus, čaj

Profimedia

Hibiskus, Foto: Profimedia

Cvet hibiskusa koristi se od davnina jer su već od tada poznata njegova lekovita svojstva. Evo kako čaj od hibiskusa deluje na telo:

1. Smanjuje holesterol

Čaj od hibiskusa pomaže da se smanji nivo lošeg LDL holesterola iz tela, čime štite organizam od bolesti srca. Uz to, štite se i krvni sudovi od oštećenja. Hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva ovog čaja mogu biti korisna onima koji pate od poremećaja šećera u krvi, kao što je dijabetes. Istraživanje sprovedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 pokazalo je kako konzumacija ovog čaja snižava holesterol i trigliceride što pomaže u upravljanju tom nepredvidivom bolešću.

2. Štiti jetru

Antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa pomažu u lečenju bolesti jetre. Oni pomažu da se vaše telo zaštiti, jer neutrališu slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama. Zapravo, poboljšava celokupno zdravlje organizma.

3. Pomaže protiv karcinoma

Čaj od hibiskusa sadrži protokatokusnu kiselinu koja ima antitumorska i antioksidativna svojstva. Hibiskus usporava rast kancerogenih ćelija, ojačava organizam i olakšava posledice koje karcinom ostavlja na organizam.

4. Protivupalni i antibakterijski agens

Hibiskus je bogat askorbinskom kiselinom poznatom pod nazivom vitamin C. Vitamin C je neophodan hranjivi sastojak tela koji podstiče i stimuliše aktivnost imuniteta. Zbog svojstava ovog vitamina, čuvaće vas od zaraza, prehlada i gripa. Takođe, može da se koristi za lečenje nelagode uzrokovane povišenom telesnom temperaturom.

5. Ublažava menstrualni bol

Jedna od prednosti čaja od hibiskusa za žene je olakšavanje grčeva i bola tokom menstruacije. Osim toga, pomoći će u ponovnom uspostavljanju hormonske ravnoteže, što može da smanji neke simptome menstruacije i menstrualnog ciklusa. Smanjiće i promene raspoloženja i depresiju.

6. Odličan protiv depresije i anksioznosti

Zbog vitamina i minerala poput flavonoida, konzumiranje čaja od hibiskusa može da pomogne u smirivanju nervnog sistema. Koristi se za smanjivanje anksioznosti, stresa i depresije, jer umiruje um i telo.

7. Poboljšava probavu

Ovaj čaj, kao i ostali podstiče češće mokrenje, ali i bolji rad creva. Ima diuretska svojstva, pa se može koristiti za lečenje zatvora. Ujedno će pomoći poboljšavanju zdravlja čitavog gastrointestinalnog sistema. Na ovaj način smanjićete i rizik od dobijanja raka debelog creva.

8. Gubitak težine

Osim što poboljšava probavu, koristan je i pri mršavljenju. Nakon konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima, pijte čaj od hibiskusa. Studije su pokazale da ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju skroba i glukoze, pa može da pomogne gubitku telesne težine. Takođe, zaustavlja proizvodnju amilaze, što pomaže u apsorpciji ugljenih hidrata i skroba. Iz tog razloga ćete naći ekstrakt hibiskusa u mnogim dodacima za mršavljenje.

9. Spuštanje krvnog pritiska

Kod prehipertenzije ili hipertenzije, posebne kod starijih osoba, čaj od hibiskusa je pravi prirodni lek. Ima antioksidativna svojstva i može da snizi krvni pritisak za gotovo 10 jedinica. Kako biste to postigli, potrebno je da pijete oko tri šoljice čaja na dan.