Čokolada
Shutterstock
Torta, kesten, čokolada

Profimedia.rs

Torta, kesten, čokolada, Foto: Profimedia.rs

Glavni krivac za tu neodoljivu potrebu je vaša jetra, tj. hormon koji ovaj organ luči.

U pitanju je FGF21 (Fibroblasten — faktor rasta 21).

Prema rečima danskih naučnika, posebne varijante gena zaduženog za to češće se sreću kod sladokusaca nego kod drugih ljudi.

Saznanja do kojih je došao tim okupljen oko Metjua Giluma i Nilsa Grarupa sa Univerziteta u Kopenhagenu objavljena su u stručnom časopisu „Sel Metabolizm”.

Topla čokolada

Shutterstock

Topla čokolada, Foto: Shutterstock

 

Gilum je objasnio da podaci prikupljeni u studiji o stilu života i metabolizmu, u kojoj je učestvovalo 6.500 Danaca, nude iznenađujuće uvide u moguću hormonsku osnovu sladokusaca.

Prethodne studije rađene na glodarima i primatima pokazali su da hormon koji luči jetra pospešuje želju za slatkim.

Danski naučnici sada istražuju kako dve posebne varijante gena koji sadrži hormon FGF21 utiču na žudnju ljudi za slatkišima.

Pritom su naučnici uskladili genetske osobine ovih 6.500 učesnika sa njihovom omiljenom hranom.

Slatkiši, slatko, sladoled

Profimedia.rs

Slatkiši, slatko, sladoled, Foto: Profimedia.rs

Obe varijante gena povećavaju težnju za slatkim. Kod ovih učesnika studije verovatnoća da su bili sladokusci bila je za 20% veća nego kod ostalih ispitanika. Ali, oni nisu bili skloni ni prekomernoj težini ni dijabetesu tipa 2.

Mnogo faktora doprinosi poremećaju u metabolizmu, a u ovoj studiji vidimo samo mali delić svega toga, kako objašnjava Grarup.

Ispitanici sa obema varijantama gena nisu pokazivali slabost samo prema slatkišima već i prema pušenju i konzumiranju alkohola. Naučnici ovo objašnjavaju činjenicom da hormon utiče na mezolimbični sistem u mozgu.