spavanje krevet san
Profimedia.rs
spavanje krevet san

Profimedia.rs

Previše spavanja povećava kilažu, Foto: Profimedia.rs

Brojni naučnici su dokazali da određene jutarnje rutine mogu dosta da utiču na to da dobiješ više kilograma. Zato, ako želiš da tvoje dijete i planovi vežbanja imaju rezultata, probaj da promeniš loše navike:

Previše spavaš

Poznato je da nedostatak sna podiže količinu kortizola u organizmu zbog čega nam se povećava apetit. Studija je otkrila da negativan uticaj na težinu ima i preterani noćni odmor. Osobe koje spavaju više od deset sati imaju viši indeks telesne mase od onih koji to čine do sedam do devet sati tokom noći.

Ne nameštaš krevet

Istraživanje je otkrilo da osobe koje svakog jutra slažu krevet imaju 19 odsto više šansi da će se dobro naspavati tokom noći u odnosu na one koji to ne čine. Možda će vam delovati smešno, ali osobe koje nameštaju krevet pokazuju i neke druge pohvalne navike, kao na primer, skloniji su spremanju zdravog obroka za posao, a pokazali su se i boljim u raspoređivanju kućnog budžeta. Osobe koje su se naspavale nemaju potrebu za slatkim i kaloričnim izvorima energije tokom dana što pozitivno utiče na figuru i održavanje telesne mase.

Ne meriš se

Istraživači su proučavali navike 162. žena i muškaraca tokom dve godine. Analiza je pokazala da su u gubitku kilograma bile uspešnije osobe koje su se merile svakog jutra, jer su tako kontrolisale unos hrane tokom ostatka dana.

Preskačeš doručak

Osobe koje započinju dan uravnoteženim obrokom od 600 kalorija imaju manje šansi da pate od naglih napada gladi, nego oni koji za doručak pojedu oko 300 kalorija nemasnih proteina i ugljenih hidrata. Do ovog saznanja došli su istraživači koji su otkrili da je lakše pridržavati se kalorijskih ograničenja u toku dana ako jutro započnete sa pravim doručkom.

Pročitajte još:

Komentari (3)

Doskocice ni za malu decu

03.09.2017 07:44

U neka davna vremena,kada je sladoled bio prilicno retka pojava i skup,roditelji su izmislili pricu u koju su mnoga deca verovala.Jedan sladoled ponekad nije opasan.Ako pojedes dva odjednom sanse da umres su pola-pola!Tri sladoleda u danu su sigurna smrt!Ako ne namestis krevet-bices debeo!A ako zavrsis fakultet-sama ce ti se vrata svuda otvarati i bices gospodin covek!

Сале

03.09.2017 14:40

Ово није тачно,глупост.

Dejan

03.09.2017 16:47

Sve, sve.. ali ako ne namestim krevet, sigurno se gojim