Zatvor Pritvor Robija
Shutterstock
Zatvor Pritvor Robija

Shutterstock

Zatvor, Foto: Shutterstock

Naime, novi Zakon koji se primenjuje od 1. juna predvideo je da se nasilniku koji prekrši pomenute zabrane - koje se izriču u trajanju do 30 dana - u hitnom prekršajnom postupku može izreći kazna do 60 dana zatvora.

Prekšilac zabrane se odmah šalje na izvršenje kazne u zatvor, jer žalba na ovo rešenje prekršajnog suda ne odlaže njegovo izvršenje.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović rekao je za Tanjug da je taj sud u dva slučaja izrekao kaznu zatvora do 30 dana, a u 14 slučajeva maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora prekršiocima zabrana.

U jednom slučaju oslobađajuće odluke ispostavilo se da je nakon udaljenja iz stana, nasilni suprug pao sa građevine i polomio ruku nogu i nekoliko rebara.

Nakon hospitalizacije, iz bolnice je vraćen kući uz ženin pristanak, ali ga je neko iz komšiluka prijavio kao prekršioca zabrane.

U tom slučaju sud je zaključio da nema mesta osudi na zatvorsku kaznu, pa mu je izrekao oslobađajuću presudu.

Inače policija je za dva i po meseca primene Zakona izrekla više od 3.000 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana, dok su sudovi odredili produženje te mere u više od 2. 000 slučajeva.

Ove hitne mere, koje izrekne nadležni policijski službenik mogu da traju do 48 sati, a u tom roku sud može, na predlog tužioca, da meru ili obe mere produži za još 30 dana.

Sve ove mere Zakon je predvideo, u cilju sprečavanja da dođe do "pravog" krivičnog dela, jer kada nasilnik izvrši krivično delo onda za njega odgovara u krivičnom postupku, tokom kojeg može da mu se odredi pritvor ili druga mera.