Tanja Janković
Privatna arhiva
Tanja Janković

Privatna arhiva

Tanja Janković, Foto: Privatna arhiva

Suđenje inspektoru Nenadu Jovanoviću i još petorici za napad na novinarku Tanju Janković i nanošenje teških povreda njenom ocu i sestri moglo bi da bude obustavljeno zbog navodne zastarelosti prekršajnog postupka, iako je prethodno doneto rešenje da se taj postupak prekida do okončanja krivičnog postupka. Još gore, iako je ta odluka nezakonita, konačna je i sudija može da obustavi i krivični postupak.

Naime, sudija Dragan Stanković doneo je još februara 2013. rešenje kojim se prekida prekršajni postupak protiv Jovanovića i još petorice za napad na porodicu Janković jer je protiv njih za isto delo podneta i krivična prijava. Međutim, ovaj postupak je nedavno i definitivno obustavljen zbog navodne zastarelosti. Da prekid prekršajnog postupka traje do momenta donošenja odluke u krivičnom postupku, potvrđuje i Prekršajni apelacioni sud.

Advokat: Nije bilo osnova za zastarelost

Advokat Zora Dobričanin napominje da nije bilo osnova za zastarelost postupka. - Praksa je da se stopira prekršajni postupak do okončanja krivičnog, kada se stvar smatra rešenom. No, u ovom slučaju se ne radi o istom činjeniničnom događaju jer nije postojala pravna kvalifikacija da je u pitanju teška telesna povreda, već se navodi samo da je „udario”, ali ne i čime je naneo povredu. Da je postojala ta odlučna činjenica, to ni u tom trenutku ne bi išlo na prekršaj. Zato zastarelost u ovom slučaju ne bi smela da ima veze sa krivičnim postupkom - ističe Dobričaninova za „Alo!”.

- Prekid prekršajnog postupka traje do donošenja pravosnažne sudske odluke u krivičnom postupku - navodi Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda.

Istovremeno, porodica Janković nije bila ni obaveštena o odluci o zastarevanju.

- Tu odluku nikada niko nije poslao ni nama ni tužiocu jer da jeste, žalili bismo se. Za nju smo saznali od advokata okrivljenih, kao i tužilac i sudija. Nakon što sam pisala Apelacionom prekršajnom sudu, predsednik Pašalić mi je odgovorio da je odluka doneta, kao i da ona nije po zakonu, međutim, da je konačna, ali da je zbog toga što nije po zakonu pokrenuta kontrola predmeta. Međutim, mi od toga nemamo ništa jer sada mogu da obore krivični postupak, odnosno, može da bude obustavljen. Sve zavisi od toga da li će sudija uvažiti odluku koja evidentno nije po zakonu - priča za „Alo!” Tanja Janković.

Kako kaže, još će njena porodica izvući deblji kraj.

- Na kraju će još onima koji su prebili mog oca i sestru građani, poreski obveznici, platiti sudske troškove, umesto da huligani budu u zatvoru. Pritom sestra i ja ostajemo okrivljene po lažnoj prijavi da smo mi njih napale i prebile. Strašno - zaključuje Jankovićeva.

Komentari (5)

momazver

14.06.2017 09:13

Ne smem da napišem šta o tome mislim...i još sličnim slučajevima...napašće me,pretući,izopštiti iz društva....narod..što podržavam ovako nešto...HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA...GDE JE DNO CRNIM TRAGIKOMEDIJAMA SRBIJE?

Nidje bogumi

14.06.2017 10:00

@momazver - U PONORU PAKLA!

Vranjanac

14.06.2017 10:46

Ne radi se o zastarevanju slucaja, nego o dobro organizovanoj grupi koja godinama terorise Vranje, sakrivena i smestena po institucijama i politickim strankama. Svuda su postavili svoje ljude, zene, ljubavnice, rodbinu i nista ne moze da se prepusti slucaju. Kontrolisu pravosudje, policiju, BIA, sve politicke stranke, a na ulici glume nevinasca. Svi u Vranju znaju o kojim ljudima se radi i sta rade, ali niko ne sme da progovori. Taj inspektor sa kolegom sve drzi pod svojom sapom.

Dejan

14.06.2017 11:42

Potpuno mi je jasno kad neko napadne sudiju ili advokata. U ovom slučaju ovog prvog. Pa ne pusta on kišu !

Tuga

14.06.2017 19:36

Ma trebalo bi pravdu u svoje ruke , ovako sudije korumpirane namerno odugovlace postupak da bi nastupila zastarelost.sve se to namerno radi