Hrkanje
Shutterstock
Hrkanje

Shutterstock

Probajte ove trikove da sprečite hrkanje, Foto: Shutterstock

Zapušen nos, nezgodan položaj, alergije, teška hrana, suv vazduh... Sve ovo može da vas tera da hrčete tokom noći. Pre nego što se obratite lekaru kako biste ustanovili da li se iza vašeg hrkanja krije ozbiljniji zdravstveni problem, pokušajte sa ovih nekoliko trikova.

Promenite položaj spavanja

Za početak, izbegavajte da spavate na leđima jer na taj način zatvarate sebi disajne puteve. Probajte da zaspite na stomaku ili boku. To nije garancija da ćete u tom položaju i ostati tokom cele noći, ali od nekud mora da se počne. Proverite sa ukućanima da li su primetili da li u ovom položaju manje hrčete.

Odčepite nos

Ako hrčete zbog zapušenog nosa, pre spavanja se inhalirajte ili stavite kapi za nos. Njih koristite samo privremeno i to ako sumnjate da hrčete zbog prehlade ili alergije. Duža upotreba kapi za nos može da bude štetna. Postoje i flasteri za nos protiv hrkanja koje možete da kupite u većini apoteka. Trake deluju tako što podižu i otvaraju nosne duplje i time povećavaju dotok vazduha.

Pobedite alergiju

Nos je čest začepljen i zbog alergija. Probajte da smanjite broj alergena u spavaćoj sobi poput prašine i buđi, tako što ćete češće usisavati i brisati površine mokrom krpom. Takođe, često menjajte posteljinu. Ukoliko hrčete "sezonski", zbog alergije na polen, pokušajte sa čajem od koprive. On se preporučuje za ublažavanje upale koju izaziva alergija na polen. Jednu čajnu kašiku suvih listova koprive prelijte sa šoljom vruće vode. Pustite da odstoji pet minuta, procedite i pijte 1-3 šolje na dan, jednu šolju pre spavanja.

Pazite šta jedete, pijete i udišete

Izbegavajte teške obroke i alkoholna pića tri sata pre odlaska na spavanje jer mogu da uzrokuju veće opuštanje mišića nego što je uobičajeno. Mršavljenje takođe može da smanji hrkanje jer će manje kilograma osloboditi protok vazduha i omogućiti lakše disanje.

Batalite cigarete

Pušači imaju veće šanse za hrkanje jer duvanski dim nadražuje sluznicu, što izaziva oticanje grla i sužavanje disajnih puteva. Zato bi najbolje bilo da prestanete da pušite.

Konsultujte se sa lekarom

Ako redovno uzimate lekove, porazgovarajte s lekarom o povezanosti lekova sa hrkanjem. Neki lekovi, poput tableta za spavanje i sedativa, mogu da pogoršaju hrkanje.