Gvantanamo Zarobljenici u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi
Profimedia
Gvantanamo Zarobljenici u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi

Profimedia

Gvantanamo, Foto: Profimedia

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je transfer državljanina Jemena Mansur Ahmeda Sada el Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, prenosi RTS.

Kako navodi Stejt department, ovo je prvi put da se zatvorenivici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju.

"Ovo je prvi put da se zatvorenici iz Gvantanama prebacuju u Srbiju", rekao je specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama, Li Voloski.

Državi sekretar Džon Keri istakao je u svom saopštenju da SAD cene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori Gvantanamo.

"Ovaj značajni humanitarni gest u skladu sa liderstvom Srbije na globalnom planu", naveo je Keri u svom saopštenju.

Kako navodi Rojters, Davlatov je bio spreman za transfer još pre šest godina, dok je El Dajfiju transfer odobren u oktobru prošle godine.

Krajem januara, dvojica pritvorenika Gvantanama prebačeni su u Crnu Goru i BiH, kako bi, prema navodima Pentagona, počeli nove živote. Trojica muškaraca je tada trebalo da napuste Gvantanamo, međutim jedan je odbio da se ukrca na avion.

U BiH je otišao Tarik Mahmud Ahmed el Savah (58), koji je i državljanin Bosne i Hercegovine i Egipta. Bio je optužen je da je bio Al Kaidin ekspert za eksplozive.

Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41) otišao je u Crnu Goru. Njegov advokat tada je rekao da je to idealno mesto za njega i da će se dobro uklopiti.

Komentari (5)

Сава Прокоповић из Ритопека

11.07.2016 17:53

Е, ово нам је требало као треће у глави. Не вреди писати које је то зло, добро се зна. Зашто да навлачимо на нас бес оних народа, којим припадају лица која су смештена у српске казамате. Амери их лове и онда смештају по свету. Нека активирају свој Алкатраз. Уосталом, ни једно од лица лишених слободе није осуђено правноснажном судском пресудом на казну затвора. Шта то ради овај Вучић, па то нигде нема. Скот га навлачи на зло. Врати мандат Вучићу, док не учиниш још зла Србији и Србима.

ziva istina

11.07.2016 18:06

A sta je tu sok? Davno je tome kako je Srbija postala sabirni centar svega, svacega i svakoga, sa negativnom konotacijom svakako. Odliv mozgova i priliv kurte i murte!

momazver

11.07.2016 19:50

Očigledno Nulandova nije došla praznih ruku u Srbiju. Donela *poklone* Dva, za sad..*Čuvaj se Danajaca i kada ti darove donose*

Srpkinja

11.07.2016 20:47

Odlican komentar.

jo

11.07.2016 22:21

hvala vladi koja nam je bez nase dozvole i bez pitanja gradjana ove zemlje ovo priustila...ovo je rad protiv svoje zemlje, protiv ustava, protiv sigurnosti...ovi nasi ubice haraju i neznamo sta sa njima a vi nam jos najgore od najgorih uvozite...sto ih nisu iz gvantanama odveli u ameriku?! sta bi im tamo falilo...nego potpali vatru po celom svetu i ostavi drugom da je gasi...pre neki dan onaj jedan sirijac kojeg su doveli u usa silovao devojcicu od 13 godina na bazenu..a nama ovo..jeste normalni