Spremanje kuće ne mora da bude mukotrpno
Shutterstock
Spremanje kuće ne mora da bude mukotrpno

Shutterstock

Spremanje kuće ne mora da bude mukotrpno, Foto: Shutterstock

Ako ste zaposleni, a imate celu porodicu na grbači, kompletno sređivanje kuće, od poda do plafona, sigurno za vas predstavlja noćnu moru. Evo nekoliko saveta kako da to obavite na što bezbolniji i lakši način.

Skorela masnoća
Nakupljena, skorela masnoća na kuhinjskim elementima, koja se stvara usled svakodnevnog kuvanja i isparavanja, najlakše se skida pastom koja se pravi od, nećete verovati - zejtina i sode bikarbone. U zavisnosti od toga koliko vam paste treba, pomešajte ulje i sodu bikarbonu u razmeri 1:2 (jedna mera ulja i dve mere sode). Masnoću oko drški na elementima najlakše ćete ukloniti starom četkicom za zube.

Kombinacija sode bikarbone i hidrogena odlična je za čišćenje skorele masnoće na vašem posuđu. Ovde koristite smesu koju ćete napraviti tako što ćete u staklenu činiju staviti sodu bikarbonu u koju ćete dodati hidrogen od tri odsto dok ne dobijete finu pastu koju ćete premazati tako da pokrije masnoću ili drugu prljavštinu koju hoćete da uklonite. Važno je da budete strpljivi i ostavite pastu da deluje i vaše posuđe će zablistati.

Stop dlakama
Ako imate mačku ili psa, onda znate kakve muke zadaju njihove dlake. Jedan od načina da ih skupite na gomilu i lakše očistite je da upotrebite ručku za pranje prozora koja ima gumenu lajsnu. Dlake se lakše čiste gumom, pa će vam pomoći i gumene rukavice za pranje.

Osvežite jastuke
Jastuci na kojima spavamo tokom vremena dobiju odvratnu žućkastu boju. Ja svoje perem u mašini za veš, ali često se ta boja ne izgubi u potpunosti. Iskusne domaćice savetuju da se jastuci operu makar dva puta godišnje. Magična mešavina za pranje belih jastuka u mašini je: šolja praška za veš, šolja praška za pranje sudova, šolja varikine u prahu i pola šolje boraksa.

Najgore je kada se namučite da operete prozore, sednete da se odmorite uz kafu i vidite da su i dalje prljavi. Evo saveta kako da vam se to ne dešava. Treba vam šolja vode i šolja sirćeta. U to stavite dve-tri kapi deterdženta za sudove. Ako imate prskalicu viška, to će vam olakšati posao. Isprksajte tečnost po prozorima, operite ih kuhinjskom krpom i poslednji sjaj im dajte starim novinama. Kada smo već kod prozora, pravu muku predstavlja čišćenje roletni i venecijanera. Tu agoniju ćete sebi olakšati ako upotrebite staru čarapu, koju ćete natopiti sirćetom.

Da pločice sijaju
Najveću moru, kada je reč o čišćenju kupatila, bar za mene, predstavlja pranje pločica i pocrnelih fugni oko kade ili tuš-kabine. Kupite pakovanje vate i varikinu. Napravite „zmiju“ od vate koju ćete staviti na pocrnele fugne i natopite je varikinom. Ostavite preko noći.
Za uspravne pločice imamo drugo rešenje. U 1,5 l vode rastvorite 1/2 čaše sode bikarbone. Potom dodajte 1/3 čaše soka od limuna (ili supenu kašiku limuntusa) i na kraju polako naspite 1/4 čaše alkoholnog sirćeta.

Čišćenje

Shutterstock

Čišćenje, Foto: Shutterstock

 

Rešite se žvrljotina i ogrebotina

Ako vam je drveni sto pun ogrebotina i kojekakvih tragova od čaša i šerpi, možete da učinite da izgleda kao potpuno nov. Magična mešavina je šolja jabukovog sirćeta i maslinovog ulja. Samo dobro premažite sto i mrlje i tragovi će nestati. Još jedan “narodski” čistač za drvo. Ako imate mrlje od markera na drvenom podu ili stolu, pokušajte da ih očistite pastom za zube. Nanesite sloj paste i ribajte magičnom krpom ili novinama. Budite uporni i žvrljotina će nestati.