Voz
Profimedia.rs
Voz

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Muškarci su im u prošlosti mnogo toga izričito branili, a mi vam izdavajamo pet stvari na koje, pripadnice lepšeg pla, ranije nisu smele ni da pomisl.

1. Vožnja vozom
Upotreba parne mašine je izazvala neobičnu paniku u društvu. Stručnjaci onog doba smatrali su da žensko telo ne bi moglo da podnese vožnju vozom koji se kreće brzinom od 80 kilometara na sat. "Mislili su da će nam materice izleteti iz tela ako bi voz počeo da dostiže tu brzinu, zbog čega je ženama bila zabranjena vožnja u ovom prometnom sredstvu", otkrila je antropološkinja dr Bel.

2. Dobijanje kreditne kartice
Kreditne kompanije su neudatim ženama ranije odbijale da izdaju kreditne kartice. Čarobna plastika bila je rezervisana za muškarce i udate žene čiji su muževi mogli da potpišu njihov zahtev. Sve se promenilo 1974. godine kada je u Sjedinjenim Američkim Državama donesen propis "The Equal Credit Oportunity" koji je zabranjivao kreditnu diskriminaciju s obzirom na pol, boju kože, veru, nacionalnu pripadnost ili bračno stanje.

3. Trčanje maratona
Amaterski atletski savez iz SAD-a zabranio je ženama da trče maraton. Organizacija koja je osnovana kako bi promovisala fizičko zdravlje pojedinaca proširila je kroz sve važne američke institucije lažno istraživanje kako trčanje na duge staze izaziva neplodnost kod žena zbog čega im je bilo zabranjeno da se bavi ovim sportom sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Zanimljivo, trčanje ženskog maratona uvedeno je tek 1984. godine na Olimpijskim igrama koje su bile održane u Los Anđelesu.

4. Služenje vojske
Iako su žene bile sastavni deo američke vojske još od 1948. godine, tretirale su se drugačije nego muškarci. Štaviše, sve do 2013. godine bilo im je zabranjeno da učestvuju u direktnoj borbi. Zabrana je skinuta uz objašnjenje da će u borbi ubuduće učestvovati svi oni koji su kompetentni za dužnost bez obzira na pol.

5. Let u svemir
Iako nikada nije postao zakon koji je zabranjivao ženama da budu astronauti, u SAD su se oni birali iz reda vojnih pilota među kojima nije bilo žena. Ovo pravilo je važilo sve do 1979. godine kada je NASA počela da zapošljava žene. S druge strane, Rusija se pokazala progresivnijom kada su u pitanju svemirska putovanja. Valentina Tereškova poletela je na svoju misiju 16. juna 1963. godine i tako postala prva žena u svemiru.