Bolovi u stomaku Stomačni bolovi Menstruacija
Shutterstock
Menstruacija

Profimedia

Menstruacija moze da kasni iz mnogo razloga, Foto: Profimedia

Znate da niste trudni, a menstruacija kasni! To je sigurno razlog za brigu. Međutim, ne treba odmah da paničite jer razlozi za kašnjenje Kašnjenje menstruacije može biti prouzrokovano brojnim razlozima. Zbog toga je bitno da svaka žena vodi računa o svom ciklusu, odnosno o danima kada on počinje i završava se, kao i o ovulaciji.

 

Najčešći razlog za kašnjenje menstruacije je uglavnom stres kojem smo svakodnevno izloženi. Međutim, razlozi za izostanak mogu biti mnogo ozbiljniji, poput promene u radu štitne žlezde, izrasilina na jajnicima i slično.

Stručni naziv kašnjenja menstruacije je amenoreja, a ona se deli na fizičku i patološku. Fizička nastaje zbog trudnoće, ali i u periodu dojenja, pre puberteta i u menopauzi. Patološka se naziva zaustavaljanje menstruacije kod žena koje pre nisu imale problem i kod kojih je došlo do zaustavljanja zbog zdravstvenog problema.

Ukoliko vam menstruacija kasni od sedam do deset dana, uradite test za trudnoću. Ukoliko nije u pitanju trudnoća, trebalo bi što pre da posetite ginekologa. Ukoliko ste jednom preskočili odlazak kod lekara, a kašnjenje menstruacije vam se iznova ponavlja, više nemojte odlagati ginekološki pregled. Ne mora da znači da je u pitanju nešto ozbiljno, ali u svakom slučaju trebalo bi da vam doktor kaže šta se događa u vašem organizmu umesto da sami sve prepisujete stresu i odlažete pregled.