Svekrva
shutterstock
Snaja i tašta

Shutterstock

Umesto da planete i da se hvatate za glavu, neka miran ton bude vase najbolje oruzje, Foto: Shutterstock

Ukoliko pitate neku ženu kako se slaže sa svojom svekrvom ili suprugovim roditeljima uopšte, odmah će krenuti drvlje i kamenje. Naime, čak i stručnjaci za ljubavne veze kažu da je normalno da imamo problematičan odnos sa roditeljima svog partnera, ali nekako uvek žene izvuku deblji kraj.

I dok tašte u većini slučajeva gledaju da ugode svom zetu na svaki mogući način, svekrve kao da hoće da svojim sinovima rasture brak.

Da se razumemo, većina roditelja ima problem sa tim da ispoštuje da njihova deca imaju drugu kuću. Neretko znaju da banu bez najave, a potom da po vašoj kući šetaju kao da je njihova. I dok će samo jedan pogled zaustaviti vašu majku da vam ušeta u kuhinju, njegova majka će to iskoristiti kao znak da treba da ubrza i da se još baci na spremanje ručka.

Zbog ovoga ne bi trebalo da planete. Pogotovo što stručnjaci kažu da majke muške dece imaju problem sa tim da svoje čedo prepuste nekom drugom i uvek veruju da nijedna žena neće brinuti o njihovom mezimcu kao ona sama. Zbog toga imaju neverovatnu potrebu da se u sve mešaju i da komentarišu svaki vaš potez. 

Zato, umesto da krenete da pravite frku po kući i da ulazite u svađe, nasmejano zamolite svekrvu da napusti kuhinju:

"Nemojte vi da se mučite, sve ću ja to spremiti, ništa ne brinite", recite svojoj dragoj svekrvi i sa dodirom po ramenu je ispratite iz kuhinje.

Vaspitavanje dece

Da se razumemo, bake i deke su tu da razmaze decu i tu vam nema pomoći. Jedino što možete da uradite jeste da im zajedno sa svojim suprugom objasnite da neke granice moraju da postoje, i da vaše dete ne sme da sedi ljudima na glavi. Kako biste od svog supruga napravili jakog saveznika, mirno prvo popričajte sa njim umesto da koristite rečenicu poput: "Ona tvoja majke je sa decom opet...". Onog trenutka kada njemu lepo objasnite zašto smatrate da nešto što njegovi roditelji čine nije dobro za vašu decu, on će naći način kojim će svoje roditelje, a pogotovo majku da ubedi zašto nešto ne sme da radi.

Ja bih to ovako

Svaki put kad vaša svekrva izgovori kako bi ona nešto bolje uradila, umesto da prevrćete očima poslušajte je. Sigurno ćete bar nekad od nje čuti pametan savet, iako vam deluje da pokušava da vam podmetne nogu. 

Moja kućica, moja slobodica

Ukoliko vaša svekrva ima običaj da vam svrati u posetu nenajavljena iako je prethodno upozorena da to ne čini, vreme je da preduzmete radikalnije mere. Ukoliko nemate dece savet je da po kući sve češće hodate goli. Ukoliko ste svekrvi "uhvatili" satnicu kad obično voli da svrati ne bi bilo loše i da zavedete svog supruga/dečka. Jednom kad vas draga mama bude prekinula u krevetu, budite sigurni da će se on pobrinuti da više ne dolazi nenajavljena.

Dajte joj prostora u vašem životu

Ukoliko vidite da svekrva nikako ne može da ostavi vašeg supruga na miru i kako je na korak od toga da dolazi uveče da ga ušuška u krevet, vreme je da postavite stvari na svoje mesto. Za početak, objasnite vašem suprugu da i nije baš zdravo da u 30 i kusur bude bolesno vezan za majku, a sa druge strane, osmislite nešto što će im dati dovoljno vremena da provode zajedno. Vikendom možete napraviti neki slatkiš i poslati svog dragog da odnese to svojoj mami. Na taj način ona će imati prilike da ga vidi, ispita, vama neće ulaziti u kuću a u očima svog supruga ćete rasti jer brinete o njegovoj porodici.

Komentari (1)

svekrva

01.04.2018 13:29

Pravite bauka od svekrve a vas to isto čeka!