beba kućni ljubimac pas dete
Profimedia
beba kućni ljubimac pas dete
Deca koja odrastaju uz psa otpornija su na alergije, Foto: Profimedia

1. Odgovornost

Deca s ljubimcima vrlo rano u životu uče o odgovornosti i brizi za druge. Ljubimci traže brigu i negu sve vreme, oni zavise od ljudi koji ih hrane, izvode u šetnju i igraju se sa njima. Deca koja su aktivna u brizi za ljubimce obično nauče biti empatičana i saosećajna. Kroz učenje kako brinuti o drugome, učiće brinuti i o sebi. Važno je postepeno uključivati dete u brigu o ljubimcu. Kad su mali, mogu brinuti o tome da se ljubimcu promeni voda, a kako rastu odgovornosti se mogu povećavati.

2. Samopouzdanje

Zajedno s odgovornošću za ljubimca gradi se i samopouzdanje. Ako su uspešni u obavljanju svoje obaveze oko ljubimca, deca će se i bolje osećati, imaće osećaj da su uspeli, biti ponosni i time graditi sliku o sebi.

3. Manje alergije i astme

Mnogobrojne studije su pokazale da deca koja odrastaju uz životinju imaju manju sklonost ka razvijanju alergija i astme. Ako dete mlađe od godine dana ima priliku da živi s ljubimcem, razviće snažniji imunitet. Pokazalo se da dečaci koji odrastaju s ljubimcem imaju 50 odsto manju šansu za razvoj ozbiljnih alergija kasnije u životu.

4. Aktivnost i igranje

Ljubimci, posebno psi, traže šetanje, istrčavanje i igranje. Aktivnosti u kojima dete učestvuje sa psom su uglavnom fizičke. To omogućava deci da su stalno u pokretu jer su porodice u proseku više napolju na vazduhu kad imaju ljubimca. Svež vazduh i sunce su dobri za sve, a učenje da životinji trebaju izlasci na svež vazduh te fizička aktivnost prenose se i na detetov životni koncept kasnije.

5. Za smirenost

Ljubimci obično donose atmosferu smirenosti i spokoja u kuću. Neka su deca puno opuštenija uz ljubimca nego uz čoveka. Kao i odrasli, deca se okreću ljubimcima kad osećaju tugu, ljutnju ili su uzrujani. Kao čarobnim štapićem životinjice donose mir i pružaju bezuslovnu ljubav.

6. Protiv stresa

Pored toga što su deca smirenija uz ljubimce, posebno psi imaju sposobnost da umanje stres. Druženje sa psom može imati izrazito terapeutsko dejstvo na celu porodicu. Samo maženje psa može dati čoveku osećaj sigurnosti i prijatnosti dodira sa drugim bićem. Oni su takođe dobri slušaoci i nikad ne odgovaraju i ne svađaju se.
Iako mačke nisu toliko empatične, one takođe umanjuju stres. Posebno kad se sednu u krilo i počnu presti. Njihovo mekano krzno i predenje svakako smiruju iako one same retko pokazuju poslušnost i privrženost poput psa.

7. Učenje čitanja

Deca su slobodnija da čitaju ljubimcima nego odraslima. Ljubimci ne osuđuju, ne ispravljaju i ne traže da se tekst pročita ponovo. Što više dete čita naglas to se pozitivno odražava na njegovu veštinu jer se uči slušati i tečno čitati. Opuštenost mu omogućuje i da uči i razume pročitano.

8. Učenje o posledicama

Ako se dete ne brine za ljubimca na odgovarajući način, rezultati će biti brzo vidljivi i dete će videti posledice svoje nebrige. Ako se pas ne izvede u šetnju, on će se popiškiti u kući, ako se mačku ignoriše, ona će se osvetiti na neki način, ako se ribice ne nahrane, one će uginuti, ako se kavez od papagaja ne očisti, on će smrdeti…

9. Učenje posvećenosti

Odrastanje uz ljubimca razvija posvećenost. Ljubimci nisu igračke koje se kad nam dojade mogu pospremiti na policu i tamo ostaviti. Ljubimac je obaveza i ona traži posvećenost svaki dan i ne može se od njega odustati.

10. Disciplina

Deca uz životinjice uče i o disciplini. Ako imaju psa, treniraće ga, učiti kako da se ponaša i kako da sluša, a to će, dokazano, uticati i na poslušnost deteta.