Varičele, boginje
Profimedia
Varičele, boginje

Profimedia

Zaraza preti da se proširi na celu Srbiju, Foto: Profimedia

Alarmantno! Male boginje već su se iz srpske južne pokrajine Kosmeta prelile na jug Srbije!

Za dramatičan pad vakcinisanja dece, koji je prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pao na 81 odsto, od neophodnih 95 koliko je idealno da bismo se sačuvali epidemije, epidemiolozi krive “aktivakcinaliste” opisujući ih kao zlo, a malo i strah roditelja koji veruju da MMR izaziva autizam.

Ministarstvo: Pojačan nadzor!

U Ministarstvu zdravlja kažu za “Alo!” da ta institucija i Institut “Batut” od 9. oktobra već sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji cele države. - To porazumeva prijavljivanje sumnje na bolest, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba. Imajući u vidu sve aktuelne okolnosti, mere pooštrenog nadzora trebalo bi sprovoditi do daljeg, odnosno najkraće u periodu dvostruke maksimalne inkubacije bolesti od poslednjeg registrovanog slučaja - naveli su nadležni.

Dr Predrag Kon, epidemiolog, kaže za “Alo!” da je u Beogradu, za prvih devet meseci ove godine vakcinisano od 43 do 45 odsto dece!

- U jednoj opštini je čak ispod 30 odsto. Ali, to je bolja situacija u odnosu na prvih šest meseci, ali se očekuje do kraja godine procenat avkcinisane dece ne bude bolji, nego prethodne. A to je nedovoljno za kolektivni imunitet - objasnio je on situaciju u prestonici.

Istovremeno, pedijatri vode bitku sa roditeljima jer svi listom tvrde da se plaše autizma koji povezuju sa MMR vakcinom! Upravo to se dešava i u ordinaciji dr Olivere Todorivić, načelnice pedijatrije u DZ “Palilula”:

- Prema našim podacima vakcinisano je samo 50 odsto dece. Mi smo učinili roditeljima i to da prolongiramo vakcinaciju MMR vakcinom, odnosno da je deca ne prime između 12. i 15. meseca, nego kada napune dve godine. Razlog za to je da mališani prvo prohodaju, progovore i tek onda budu vakcinisani. Jer prvi simptomi autizma javljaju baš kada je i predviđeno primanje MMR vakcine. Pre vakcinisanja čak radimo kompletnu laboratorijsku analizu krvi, preglede, ali i pored toga odziv je loš - navodi dr Todorović za “Alo!” i dodaje da MMR daje vrlo malo neželjenih efekata, a nikada nije dokazano da izaziva autizam.

- Vrlo retko se posle vakcinacije javi blagi otok, crvenilo ili temepratura. I ništa više - navodi ona.

Šta kaže proizvođač?

Kako je naveo proizviđač MMR vakcine u svom uputstvu, a do kojeg je “Alo!” došao, vakcina ima neželjene reakcije, ali su vrlo retke. Uglavnom se javljaju na mestu uboda - bol, otvrdnuće, čvorić, osip, ali i temperatura. Može da se javi alergijska reakcija, i otok lica, kašalj, ali i meningitis - upla moždanica, meningoencefalitis - upala mozga i moždanica i takozvane febrilne konvulzije. Preporučen je oprez za decu alergičnu na jaja i antibiotik neomicin. Imunitet se javlja 15 dana posle vakcinacije i traje najmanje osam godina za virus zaušaka i najmanje 18 godina za male boginje i rubeolu.

 

Prema zvaničnim podacima, od marta prošle godine, odnosno od stupanja na snagu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za roditelje i staratelje koji ne vakcinišu decu, podneta je 241 prijava. Od tog broja, prema istim podacima, donete su 32 odluke, od kojih je 21 osuđujuća presuda.

Komentari (6)

Darko

19.10.2017 07:03

Vakcina za uzročnike koji se prenose vodom za piće nisu deo obaveznog kalendara vakcinacije dece a deca na selima nemaju kontrolu vode?!

deda

19.10.2017 08:49

Sami ste doveli da narod izgubi poverenje u vakcinisanje dece mi možda jesmo ludi ali zbog vas smo i poludeli a zamorčiči nismo jer zbog nekih vakcina su mnoga deca obolela a kad obole vas nije briga i kad se dokaže da ste krivi pojeo vuk magarca e sad vam je jasno zašto se roditelji plaše a vi taj strah kažnjavate novčano i dokažite da se ovo ne radi sa namerom toliko od mene

Mm

19.10.2017 10:42

Pa...do Beograda bi epidemija trebala da prodje kroz jos mnooogoo mesta u Srbiji...ali samo Beograd je bitan.TUJIP

keti

19.10.2017 11:16

Podnete prijave. Kaznicete ih. Ako i to ne pomogne oduzecete im decu? Neke vakcine u Evropi su stopirane a kod nas se jos uvek narod prisiljava na vakcinisanje.

voki

19.10.2017 11:19

I medicinski radnici ne vakcinisu svoju decu. A u karton upisuju da je dete vakcinisano. Pustite roditelje da odluce o vakcinisanju svoje dece. Kakva je to drzava koja siluje svoj narod?

Vule

19.10.2017 11:52

Pocelo je dizanje panike i sludjivanja naroda. U svim zapadno evropskim zemljama vakcinacija nije obavezna jedino u bivsim istocnim komunistickim i bivsoj Yugoslaviji je obavezna ? (bez Slovenije gde nije obavezna ).Pametnom dovoljno!