Kurkuma
Profimedia
Kurkuma
Kurkuma, Foto: Profimedia

 

Kurkuma podstiče krvotok i kompletan metabolizam, a odlično je sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože. Takođe, uklanja taloge, čireve, svrab i čisti majčino mleko, matericu i jetru.

 

Prirodni antibiotik

Pomešajte kašiku kurkume, punu šolju meda i sok jednog limuna. Triput dnevno razmutite kašičicu ove mešavine u šolji tople vode i popijte!

Uopšte gledano, kurkumu smatraju jednim od najmoćnijih prirodnih lekova, a naučna istraživanja potvrđuju da je kurkuma pravo prirodno čudo, korisno u lečenju različitih zdravstvenih problema, i to vrlo ozbiljnih, kao što su rak i Alchajmerova bolest.

 

U kombinaciji sa karfiolom, može sprečiti pojavu raka prostate i zaustaviti napredovanje postojećeg. Smanjuje i rizik od nastanka leukemije, a povoljno utiče na rad štitaste žlezde, reguliše metabolizam, umiruje upalne procese i podstiče mršavljenje. Vrlo je moćno sredstvo u borbi sa depresijom. Sok ove biljke uklanja zubobolju, a delotvoran je i kod upale sinusa. Prah kurkume koristi se kao dodatak kremama za lečenje kožnih bolesti. U poslednje vreme, širom sveta, sve se više govori o tome kako kurkuma uništava ćelije raka.


Ovaj začin se može nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane kao samostalan začin ili u sastavu začina karija. Dodaje se u jela sa pirinčem, povrćem, posebno se preporučuje za pripremu svih vrsta mahunarki, jer podstiče varenje i sprečava nastanak gasova i nadutosti.

 

Recept za detoksikaciju

Oljuštite krastavac i pet šargarepa, pa ih isecite na komade i sipajte u blender. Dodajte oljušćenu i isečenu pomorandžu, oljušćena i isečena dva srednja limuna (odstranite im koštice), komad oljušćenog korena đumbira i punu kašiku kurkume u prahu, pa izblendirajte. Obavezno zasladite medom i pijte sedam dana.

Komentari (3)

kurkume

22.10.2015 07:35

Trenutno koristim smjessu od sastava:1/2 kasicice crnog bibera,1 kasicica dzumbira u prahu,1/2 kassicice cimeta,pola salice (8 kasicica kurkume,1 1/2 salica vode (3,6 dl) plus 1/2 salice vode( 1.2 dl) i pola salice (1 dl)kokosovog ulja.Staviti u 3.6 dl vode 8 kasicica kurkume i promjesati i staviti na laganoj vatri da se kuva dok ne provri i medzu-vremenu ostale satojke pomjesati u salici i kad prokuha dodati ostalu vodu od 1.2 dl u posudu sa kurkume i sastojke i drzati na laganoj vatri 3 minuta

kurkume

22.10.2015 07:39

3 minuta i lagano mjesati stvorit ce se pasta kad se skloni sa peci dodati 1 dl kokosovo ulje i to je potreba za 3 sedmice da se koristi sa kasicicom.Mozete staviti meda zbog ukusa ili dodati u kafu dobro prija i ima dobar ukus.

ZLATNO-MLEKO

22.10.2015 13:42

@kurkume - SLUSALA SAM DOKTORA INDIJACA KOJI JE SAVETOVAO DA NAJBOLJI EFEKAT KURKUMA DAJE KADA SE DODA JELU TOKOM KUVANJA PA JE TAKO ZDRAVO I TZV ZLATNO MLEKO -GOLDEN MILK- KURKUMA SE POMESA SA VODOM -I MALO CRNOG BIBERA RADI BOLJEG VARENJA- I ZAGREVA NA SPORETU ZATIM SE OHLADI I OSTAVI U TEGLICI -FRIZIDER-.. SVAKOG DANA PO POTREBI KASICICA TE KURKUME SE STAVLJAU MLEKO -KRALVLJE ILI BILJNO- ALI TAKO DA SE NAPITAK ZAGREVA -opet zagrevanje- DO VRENJA, DODAJE SE ZASLADJIVAC I PIJE.