Žalfija je melem za pluća
Shutterstock
Žalfija je melem za pluća

Shutterstock

Žalfija je melem za pluća , Foto: Shutterstock

Uzimajte samo one delove biljaka koji su vam potrebni, a pri sakupljanju služite se isključivo rezanjem, a ne čupanjem. Kod bilja sa korenom pazite da ne iskopate sve na istoj strani i da ih tako ne bi iskorenili. Uzimajte samo onoliko bilja koliko vam je potrebno. Bilje uvek sakupljajte kada je suvo, lepo vreme u prepodnevnim satima. To naročito važi za bilje koje sadrži eterična ulja, jer je količina tih ulja tada u biljci najveća. Nakon dugotrajne kiše trebalo bi odložiti sakupljanje barem dva ili tri dana.

Lekovito bilje je veoma važno sakupljati na nezagađenim mestima. Izbegavajte delove do ulica, blizinu fabrika, prskana polja i šetališta. Zeleni delovi skupljaju se u početku cvatnje, a cvetovi kad se sasvim otvore. Listove treba brati kada su potpuno razvijeni, a samo kod breze daje se prednost mladim listovima. Korenje se iskopava u jesen ili u proleće. Kalendari branja lekovitog bilja pritom su samo delimična pomoć, jer biljke svake godine dospevaju u različito vreme. Ubrano bilje najčešće čuvamo sušenjem. Ako je moguće, nadzemne biljne delove ne treba prati, a ubrano bilje osušite što pre. Zeleni delovi, listovi i neki cvetovi suše se celi, a tek pre upotrebe se usitne ili izrežu.

Količina lekovitih sastojaka u sušenom bilju smanjuje se stajanjem. Zato bi svake godine trebalo obnoviti zalihu čajeva. Staro bilje možete iskoristiti za kupke.

Majčina dušica

Pomaže u pročišćavanju nosa tokom prehlade, polenske groznice i astme. Utiče na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija. Sa velikim se uspehom koristi kod kašlja i bronhitisa. Korisna je i protiv bolova u mišićima. Često se upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva i u lečenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost, usporena probava, grčevi u želucu, kao i slabo izlučivanje žuči. Od majčine dušice pripremaju se čajevi, sirupi i tinkture, a radi lakše probave korisno ju je kao začin dodavati masnim jelima.

 

Žalfija

Žalfija je odličan lek protiv kašlja koji uništava viruse, bakterije i gljivice. Jak čaj od ove biljke koristi se za ispiranje usta i za pranje delova tela koji se jako znoje. U narodnoj medicini su kod kašlja omiljeni žalfijini listovi kuvani u mleku koje se zaslađuje medom i pije na gutljaje.

 

Maslačak

Svi delovi maslačka su lekoviti. Listovi se koriste kod zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i gojaznosti. Korenje deluje diuretički i blago laksativno. Zbog visokog sadržaja inulina, maslačak se preporučuje dijabetičarima.

 

Nana

Umirujuće deluje na probavu, pa se kao čaj koristi kod usporene probave, povraćanja, nadutosti i nedovoljnog izlučivanja žuči. Deluje protiv gasova i ublažava grčeve u crevima kod ljudi koji pate od nadražaja creva. U većim količinama ima smirujuće (sedativno) delovanje, a deluje i kao sredstvo za jačanje.

Tagovi