Davljenje Davitelj Ubistvo
Profimedia
Davljenje Davitelj Ubistvo

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Lopov, provalnik i brutalni ubica koji nije prezao da napadne ni svoje najbliže.

Mnoge Zagrepčanke drhtale su na sam pomen njegovog imena, jer je to bio period kada nije bilo pametno da žena ide ulicom sama. Međutim, zbog Stankovića žene nisu bile bezbedne ni u svojim kućama, jer on nije prezao ni da uđe u njihove stanove, a zatim ih usput i hladnokrvno opkljačka. Ubio je i opljačkao dve žene, što je bilo dovoljno za strah na ulicama glavnog grada jugoslovenske republike Hrvatske. Stanković je, kao i većina monstruma, odrastao u problematičnoj porodici. Njegov otac bio je nasilnik i alkoholičar, koji je gotovo svakodnevno tukao njega i majku. To je uticalo na njegov razvoj i stvaranje mržnje prema ljudima do te mere, da je već sa 14 godina postao maloletni delinkvent. To su najpre bile provale stanova, pljačke, tuče, da bi njegovo poremećno ponašanje kulminiralo ubistvima.

Članak iz novina o hapšenju monstruma

Foto: Alo

Članak iz novina o hapšenju monstruma, Foto: Foto: Alo

 

Prvo ubistvo počinio je sa 33 godine, na Badnje veče 1982. u Zagrebu! Prva žrtva bila je doktorka u penziji Ljudmila Broliš.

- Na Badnje veče Stanković je pozvonio na vrata lekarke Ljudimile Broliš u ulici Tuškanova broj 3. Predstavio se kao električar „Elektre Zagreb“ i ubedio nesrećnu ženu da ga pusti u kuću. Kada je ušao u prostorije i ostao sam s njom, snažno ju je udario. Od udarca nesrećna žena izgubila je svest, međutim, izgrednik se nije tu zaustavio. Počeo je da davi doktorku, a kasnije je priznao da nikad veće zadovoljstvo u životu nije osetio, nego dok ju je davio. Kada je usmrtio Ljudmilu, pokrao je sav njen novac, nakit i druge dragocenosti iz stana - navodi se u izveštajima.

Stanković se nije dugo suzdržavao, a već je napao i drugu svoju žrtvu. Najšokantnije je to što njegova sledeća žrtva nije bila nepoznata žena, već njegova rođena tetka Magdalena Sirc (56). Posetio je tetku, sekirom je udario po glavi i onesvestio je. Gotovo po istom receptu i nju je zadavio, a zatim joj pokupio sve dragocenosti.

Davitelj slučajno otkriven

Ubistva zagrebačkog davitelja otkrivena su nakon što je Stanković uhapšen zbog prodaje ukradenog zlata. Tek kada je saslušavan, policija je shvatila da pored provalnika u rukama imaju i odgovornog za zverska ubistva. Uhapšen je 1983, nekoliko dana nakon ubistva tetke. Uhapšeni su i njegovi preprodavci i pomogači, a Stanković je šokirao sve inspektore kada je rekao da se ne kaje za ubistva, da ih nimalo ne žali i da je najbolji osećaj u životu iskusio upravo dok je davio žene. Nakon ubistva doktorke imao je neutoljivu žeđ za davljenjem žena.

 Stvari koje je krao u toku pljački ali i ubistava, prodavao je po ulicama i na crnom tržištu Varaždina, u čemu je imao pomagače. Neki od njih su posle davali izjave da su znali da su dragocenosti verovatno bile rezultat pljačke, ali da nisu ni sanjali da su pripadale, između ostalog, i ženama koje su brutalno ubijene.
Njegova ubistva bilo je teško istražiti, jer kao i većina jugoslovenskih serijskih ubica bio je vrlo inteligentan i spretan u sklanjanju dokaza, a pritom se vrlo slabo kretao po gradu, izuzev noću. Ranije je radio u jednom zagrebačkom preduzeću, međutim, dao je otkaz i nigde nije bio zaposlen. Živeo je od prevara i pljački.

 

 

Stanković nije bio jedini

Tih godina Zagreb je strahovao i od silovatelja i ubice Josipa Miroslavića. Reč je o mentalno zaostalom čoveku i alkoholičaru koji je brutalno silovao i ubijao žene. Do 1985. bio je osuđivan 12 puta, međutim, najmonstruoznije ubistvo koje je počnio dogodilo se 1998, kada SFR Jugoslavija uveliko nije postajala. Nakon tog ubistva osuđen je na 25 godina zatvora.

 

Komentari (1)

nedjo

08.01.2018 12:53

sve je više ludaka